ASV pirmoreiz četru gadu laikā atklāj, cik tām ir kodolgalviņu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Valsts departaments otrdien publicēja datus par kodolgalviņu skaitu ASV militārajā arsenālā, izdarot to pirmoreiz četru gadu laikā, jo bijušais prezidents Donalds Tramps bija aizliedzis šādu datu izpaušanu.

ASV armijai 2020.gada 30.septembrī bija 3750 aktīvas un neaktīvas kodolgalviņas - par 55 mazāk nekā gadu iepriekš un par 72 mazāk nekā 2017.gada 30.septembrī.

Šis ASV kodolgalviņu skaits bija vismazākais kopš Aukstā kara, kad ASV kodolarsenāls 1967.gadā bija sasniedzis maksimumu - pavisam 31 255 kodolgalviņas.

Jaunie dati tika publicēti laikā, kad prezidenta Džo Baidena administrācija tiecas atsākt bruņojuma kontroles sarunas ar Krieviju, kuras tika apturētas Trampa laikā.

"Valstu kodolarsenālu caurspīdīguma palielināšana ir svarīga kodolieroču neizplatīšanas un atbruņošanās centieniem," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Saskaņā ar Stokholmas Starptautiskā miera pētījumu institūta datiem no 2021.gada janvāra, ASV piederēja 5550 kodolgalviņas, Krievijai - 6255, Ķīnai - 350, Lielbritānijai - 225, un Francijai - 290. Indijai, Pakistānai, Izraēlai un Ziemeļkorejai kopā piederējušas apmēram 460 kodolgalviņas.

Šie dati ietver norakstītās kaujas galviņas, kas nav iekļautas Valsts departamenta datos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu