Ventspils slimnīcas vakcinācijas punktā ievērojams vakcinācijas plūsmas pieaugums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ventspils slimnīcas vakcinācijas punktā ievērojams vakcinācijas plūsmas pieaugums, informēja SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Septembrī, salīdzot ar augustu, vakcinēto personu skaits palielinājies par 44%. Augustā Ventspilī vakcinētas 2059 personas, savukārt septembrī - 2973. Kopumā SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Ventspils vakcinācijas komanda veikusi teju 26 000 personu vakcināciju.

Kā liecina vakcinācijas dati, tad iedzīvotāju vēlme vakcinēties saistīta gan ar vīrusa izplatību, gan pieejamo vakcīnu veidiem, gan plašsaziņas līdzekļos izplatīto informāciju. Neatkarīgi no iemesliem, kādēļ iedzīvotāji izvēlas vakcinēties, slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis pauž gandarījumu, ka arvien vairāk iedzīvotāju nolemj vakcinēties, jo tas pašlaik ir efektīvākais veids, kā var samazināt straujo vīrusa izplatību.

Rudzroga norādīja, ka mainoties pieejamajiem vakcīnu veidiem, valsts noteiktajām prioritārajām grupām un citiem apstākļiem, vakcinācijas speciālisti nepārtraukti pielāgojas situācijai, un dara visu iespējamo, lai iedzīvotājiem būtu pēc iespējas ērtāk saņemt vakcīnu sev vēlamajā laikā.

Lai arī vakcinācijas temps pieaug, vakcinācijas speciālistiem nereti nākas iedzīvotājiem skaidrot arī jautājumus, kas nav slimnīcas pārziņā. Tā piemēram, iedzīvotāji, reģistrējoties vienotajā valsts sistēmā, nevar norādīt vēlamo vakcīnas veidu, savukārt slimnīca ir atkarīga no vienotajām valsts piegādēm. Ņemot vērā iepriekš minēto, dažkārt rodas situācijas, kad iedzīvotājs vēlas vakcinēties ar konkrētu vakcīnu, bet vakcinācijas punktā ir pieejama cita vakcīna.

Šādos gadījumos iedzīvotāji tiek aicināti vai nu izvēlēties pieejamo vakcīnu vai ierasties citā laikā. Diemžēl slimnīca kā vakcinētājs šādus ar vakcīnu pieejamību saistītus jautājumus nevar atrisināt, tādēļ aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un kopā ar vakcinācijas speciālistiem rast iespējami labāko risinājumu, lai saņemtu sev vēlamo vakcīnu, sacīja Rudzroga.

Viņa atgādināja, ka Ventspils slimnīca martā kā pirmie Latvijā atvēra masu vakcinācijas centru, lai ikvienam, kurš to vēlas, būtu iespējams vakcinēties. Pašlaik vakcinācija Ventspilī tiek veikta Lielajā Dzirnavu ielā 14, kur slimnīcas speciālisti to nodrošina divās plūsmās.

Kā vēstīts, kopumā otrdien Latvijā pret Covid-19 vakcinēti 5337, to skaitā 2023 saņēmuši pirmo poti no divām, 1767 - otro poti, bet 1532 sapotēti ar "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva, liecina NVD dati.

Otrdien Latvijā vakcinēto cilvēku skaits ir par 596 lielāks nekā pirmdien, bet par 1122 mazāks nekā pagājušajā otrdienā, taču jāņem vērā, ka dati par pēdējās dienās vakcinētajiem vēl tiks papildināti, jo ne visi mediķi tos ievada vienotajā datubāzē tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts - bieži tas tiek darīts pat ar vairāku dienu nobīdi.

Otrdien Latvijā vakcinēšanā pret Covid-19 iesaistījušās 252 ārstniecības iestādes. Visaktīvākie potētāji bijuši "Veselības centru apvienības", "Veselības centra 4" un "Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas" mediķi, sapotējot attiecīgi 546, 493 un 272 pacientus.

No visiem otrdien poti pret Covid-19 saņēmušajiem lielākā daļa bijuši cilvēki, kuri neietilpst nevienā prioritāri vakcinējamajā grupā. Sapotēti arī 735 seniori vecumā virs 60 gadiem, 418 personas ar hroniskām slimībām un 132 ārstniecības personas.

Līdz šim Latvijā kopumā veiktas 1 668 853 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas, tostarp vakcīnas pirmo devu saņēmuši 797 559 cilvēki, bet vakcinācijas procesu noslēguši 871 124 cilvēki. Par vakcinācijas kursu noslēgušiem tiek uzskatīti cilvēki, kuri saņēmuši "AstraZeneca", "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna" ražotās potes abas devas vai J&J meitasuzņēmuma vakcīnu, kurai nepieciešama tikai viena deva. Imunitāte pret Covid-19 izraisošo vīrusu pēc dažādu vakcīnu saņemšanas gan iestājas atšķirīgos laikos.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vakcinēti 49,94% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 46,28% iedzīvotāju.

Lietošanai ES līdz šim ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un J&J jeb "Janssen".

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu.

Kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu