Lietuvas eksperti uzskata, ka iespēju pase izsmēlusi savu potenciālu (6)

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Tā dēvētā Covid-19 iespēju pase - dokuments, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmis negatīvu testa rezultātu, - kā politisks risinājums pašreizējā situācijā savu potenciālu jau ir izsmēlusi un drīzāk dod pretēju efektu, uzskata Lietuvas veselības nozares speciālisti.

"Domāju, ka iespēju pase jau izpildījusi savu sākotnējo uzdevumu - pamudināt cilvēkus vakcinēties, un tie, kas gribējuši, to jau ir izdarījuši.

Pašlaik, kad to izmanto, ejot uz lielveikaliem, tā savas funkcijas jau izsmēlusi," izteicies pazīstamais virusologs Sauļus Čaplinsks.

Pēc viņa teiktā, pašreizējā situācijā, pieprasot iespēju pasi, panāktais efekts ir pretējs gribētajam - cilvēki, kuriem nav šāda imunitāti apliecinoša dokumenta un kuri tātad pieder pie augstāka riska grupas, drūzmējas mazākos un sliktāk vēdinātos veikaliņos, un līdz ar to inficēšanās risks pieaug.

No 13.septembra Lietuvā bez "iespēju pases" atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, nedrīkst apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

Savukārt no 1.oktobra stājusies spēkā prasība par obligātu masku valkāšanu iekštelpās, kam līdz šim bijis tikai ieteikuma raksturs. Tā attiecas arī uz iespēju pasu īpašniekiem.

Apgalvojumam, ka iespēju pase kā politisks instruments sevi jau izsmēlusi, piekrīt arī imunoloģe Vita Pašukoniene. Vienlaikus viņa uzskata, ka arī prasība obligāti valkāt maskas pati par sevi nenozīmē problēmas risinājumu.

"Jebkurš instruments - vai nu tā būtu medicīniskā maska vai cits drošības līdzeklis - kalpo tikai tiktāl, ciktāl to lieto pareizi un savlaicīgi. (..) Jūtam, ka arī maskas var kļūt par politisku instrumentu. Tāda masku valkāšana kā pašlaik, kad cilvēki to dara piespiedu kārtā, kad maska karājas uz zoda vai tās vietā tiek aplikta vienkārši šallīte, neko nedod," viņa atzinusi.

Pēc profesores teiktā, jebkurš līdzeklis darbosies vienīgi tad, ja sabiedrība to godprātīgi pildīs, un tieši šai jautājumā Lietuvai, viņasprāt, ir visvairāk problēmu.

Cenšoties disciplinēt cilvēkus, valdība par masku nevalkāšanu paredzējusi naudassodus - fiziskajai personai no 500 līdz 1500 eiro, bet juridiskajām personām - no 1500 līdz 6000 eiro.

Pēc Statistikas departamenta datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā pieaudzis līdz 778.

Pret Covid-19 Lietuvā vakcinēti kopumā 1 754 662 cilvēki, tostarp 1 623 972 cilvēkiem vakcinācijas kurss pabeigts. 31 399 cilvēkiem veikta balstvakcinācija.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu