Lietuvas valdība lūdz Seimu izskatīt rosinājumu par vakcinēšanos izmaksāt senioriem 100 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalvji parkā.
Sirmgalvji parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lietuvas valdība lūgusi Seimu īpašas steidzamības kārtā izskatīt ierosinājumu izmaksāt vienreizēju 100 eiro pabalstu senioriem vecumā no 75 gadiem, kuri līdz šā gada septembrim nav vakcinējušies pret Covid-19, bet līdz 1.decembrim pabeigtu pilnu vakcinācijas kursu.

Tāds pats pabalsts saskaņā ar ministrijas ieceri pienāktos senioriem vecumā no 75 gadiem, kuriem šobrīd vakcinācijas kurss jau pabeigts, ja viņi līdz 1.aprīlim saņemtu nostiprinošo poti - trešo vai otro devu atkarībā no izraudzītās vakcīnas.

Šie pabalsti viņiem tiktu izmaksāti decembrī vai aprīlī reizē ar pensiju.

"Lietuvā ir vairāk nekā 270 000 cilvēku vecumā virs 75 gadiem, kas pieskaitāmi pie augsta riska grupas, un viņu imunizācijas līmenis ir krietni zemāks nekā citās augsta riska grupās. Šai grupā mums ir aptuveni 80 000 cilvēku, kuri nav nedz vakcinējušies, nedz pārslimojuši," valdības sēdē norādījusi sociālās aizsardzības ministre Monika Navickiene.

Pēc viņas teiktā, šajā vecuma grupā slimība prasa visvairāk upuru - divas trešdaļas no kopējiem mirstības rādītājiem, un minēto iemeslu dēļ ministrija ierosina tieši šai vecuma grupai izmaksāt pabalstu, lai "finansiāli pamudinātu viņus sargāt savas un savu tuvinieku dzīvības".

Ministre piebildusi, ka senioriem nevajadzētu gaidīt, kamēr likums stāsies spēkā, jo pabalsta saņēmēju lokā tiks ieskaitīti arī tie, kuri vakcinējušies septembrī.

Saskaņā ar ministrijas aplēsēm, ja šāds pabalsts būtu jāizmaksā visiem minētās vecuma grupas senioram, valsts budžetā šim nolūkam būtu vajadzīgi vairāk nekā 27 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu