Stāsts par zēnu un ērgli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Niklasons
Edgars Niklasons Foto: LETA

Apgāds “Lietusdārzs” izdevis aizkustinošu un aizraujošu Edgara Niklasona grāmatu par Pirkstiņu, septiņus gadus vecu zēnu, kurš savas dienas vada, nebēdnīgi kāpelēdams pa vectēva akmeņu krāvumiem un spēlēdamies ar taksīti Toto.

Dienā, kad automašīna sunīti notriec, zēns paliek bez neviena rotaļu biedra. Viņa dzīve mainās. Mēģinājumiem atrast kādu, kas piepildītu māju ar prieku, ceļā stājas vecmāmiņas pārspīlētās rūpes par mazdēla drošību. Radio un televīzijas ziņas vēsta, ka no tuvējā zoodārza izbēdzis jūras ērglis Juris.

Kas notiks, ja negantais plēsējs saķers bērnu un aiznesīs jūrā? Zēns gan par to neuztraucas līdz dienai, kad pagalmā zem vectēva akmeņiem pamana kaut ko savādu...

“Atgriezies, ērgli!” – jau grāmatas nosaukums pauž, ka starp putnu un Pirkstiņu izveidojas ciešas attiecības.

Stāsta autors Edgars Niklasons (1988) ir labi pazīstams teātra režisors un dramaturgs, īpaši bērnu un jauniešu izrāžu iestudētājs vairākos teātros. Nesen viņš kļuvis par štata režisoru Latvijas Leļļu teātrī, kur līdz šim jau iestudējis vairākas izrādes viesrežisora statusā.

Lai gan teātros Edgars Niklasons darbojies intensīvi un veiksmīgi, sens viņa sapnis bijis arī sarakstīt grāmatu bērniem. Autors apgalvo, ka esot bijis jāpaiet krietnam laikam, līdz viņu sameklējis īstais stāsts. Grāmatā attēlotā vide un notikumi ir izdomāti, tomēr jaušams, ka šajā darbā ieaudusies autora bērnības pieredze. Lasītāju gaida satraucošā sajūta, ka tepat vien pagalmā, sētā, dārzā, labi pazīstamā vietā var atgadīties neparasti notikumi.

Foto: publicitātes

Stāsta autors pats veidojis savdabīgas grāmatas ilustrācijas.

Darbs piemērots gan bērniem, kuru vecums ir tuvs galvenā varoņa Pirkstiņa septiņiem gadiem, gan nedaudz vecākiem lasītājiem. Tas var saistīt vairākus vienas ģimenes bērnus, jo izvirza jautājumus, uz kuriem atbildes var meklēt kopā. Vai tā varēja būt? Vai Latvijā ir jūras ērgļi? Vai kādreiz kāds ir izbēdzis no zoodārza? Vai mēs arī varam ko tādu piedzīvot? Ko tu darītu, ja...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu