Āfrikā bērniem būs pieejama vakcīna pret malāriju (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielā daļā Āfrikas bērnus sāks vakcinēt pret malāriju - infekcijas slimību, kas ir nāvējoša galvenokārt zīdaiņiem un maziem bērniem. 

Mēģinājumi radīt malārijas vakcīnu ilguši vairāk nekā simt gadus, un pirms sešiem gadiem klīniskajos pētījumos tika pierādīta tās efektivitāte. Pēc sekmīgām pilotprogrammām Ganā, Kenijā un Malāvijā Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījusi, ka vakcīna jāpadara pieejama Subsahāras Āfrikā un citos reģionos, kur izplatās malārija.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss to nodēvējis par "vēsturisku brīdi".

"Ilgi gaidītā malārijas vakcīna bērniem ir liels izrāviens gan zinātnē, gan bērnu veselībā, gan arī malārijas kontrolē," viņš uzsvēra. "Tas ik gadu varētu glābt desmitiem tūkstošu dzīvību."

Malāriju pārnēsā malārijas odi, ar kuru kodieniem cilvēka asinīs nokļūst  protozoju parazīti plazmodiji. Slimībai raksturīgi tādi simptomi kā drudzis, nogurums, vemšana un galvassāpes. Smagākajos gadījumos tā var beigties letāli. 

2019.gadā visā pasaulē bija ap 229 miljoniem inficēšanās gadījumu, no kuriem ar nāvi beidzās aptuveni 409 000, vairums no tiem - Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras. 

Pastāv apmēram 100 dažādi malārijas parazīti. "RTS,S" vakcīna aizsargā pret Plasmodium falciparum, kas ir nāvējošākais un Āfrikā izplatītākais no tiem.

2015.gadā klīniskie pētījumi parādīja, ka vakcīna par 40% novērš inficēšanās risku, kā arī par 30% samazina smagas slimības iespējamību. Tomēr vakcinācijas kurss sastāv no četrām potēm, tāpēc pastāv bažas, ka daļai bērnu nebūs iespējams nodrošināt pilnu kursu. Pirmās trīs potes tiek veiktas piecu, sešu un septiņu mēnešu vecumā, bet pēdējā - apmēram pusotra gada vecumā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu