Mūsu planēta kļūst tumšāka (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemeslode
Zemeslode Foto: Unsplash

Klimatam turpinot mainīties, mūsu planēta sāk atstarot aizvien mazāk gaismas, jaunā pētījumā secinājuši ASV zinātnieki.

Vienojošais elements starp klimatu un Zemes spilgtumu ir mākoņi. Tie ir ārkārtīgi sarežģīta klimata mīklas daļa. Zinātnieki jau sen cenšas izveidot modeļus, kas parādītu, kā klimata pārmaiņas ietekmēs mākoņus un kā šīs izmaiņas veidos klimatu nākotnē. Tagad pētnieki uzskata, ka atstarošanas spēja ir atkarīga no mākoņu dinamikas virs Klusā okeāna.

Pētījums ir balstīts uz divas desmitgades ilgiem tā saucamā Zemes mirdzuma novērojumiem (“Zemes mirdzums” ir gaisma, kuru Zeme atstaro uz Mēness tumšās puses). Kā arī vērā tika ņemti satelītu novērojumi un Saules spožums.

Atšķirīgas vietas uz Zemes gaismu atstaro citādāk, piemēram, okeāni gaismu atstaro maz, bet sauszeme divtik vairāk. Mākoņi savukārt atstaro pusi gaismas, kas tos skar, bet ledus atstaro lielāko daļu gaismas.

Zinātnieki Kalifornijas observatorijā “Big Bear Solar Observatory” Zemes gaismas atstarošanas spēju pēta jau kopš 1998. gada. Tiesa, viņi atzīst, ka šie mērījumi un novērojumi ir relatīvi, tāpēc būtu nepieciešams to visu aplūkot rūpīgāk un no citas perspektīvas.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Geophysical Research Letters”, zinātnieki apvienoja iepriekš minēto informāciju ar NASA novērojumiem, kas iegūti no satelītiem.

Atklājās, ka divdesmit gadu griezumā gaismas daudzums, ko atstaro mūsu planēta, ir sarucis par 0,5%. Lielākā daļa izmaiņu norisinājušās pēdējos trīs gados.

Šīs izmaiņas var pamatīgi ietekmēt arī nākotnes klimatu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu