Slimnīcas pieredz vēsturiski lielāko kopējo gultu noslodzi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pašlaik slimnīcas pieredz pašlaik vēsturiski lielāko kopējo gultu noslodzi, ceturtdien žurnālistiem sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Cipule atzina, ka septembrī NMPD par 25% pieaudzis ienākošo zvanu skaits, par 10% pieaudzis izpildīto izsaukumu skaits. Turklāt samazinājušies dienesta operativitātes rādītāji uz pirmās un otrās prioritātes izsaukumiem. Tas esot veicinājis brigāžu pieejamības problēmas. Tāpat NMPD ir grūtības komplektēt pilnu brigāžu komplektu katru dienu, jo lielai daļa darbinieku saistībā ar saslimšanā ir prombūtnē.

"Vienlaikus ar šo situāciju pie slimnīcām sāka veidoties brigāžu uzkrāšanās, lieli gaidīšanas laiki, jo slimnīcas pieredz pašlaik vēsturiski lielāko kopējo gultu noslodzi, kas traucē veiksmīgu hospitalizācijas procesu, un mēs esam spriesti braukt izsaukumos ļoti sarežģītos apstākļos," atzina Cipule.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis atzina, ka pašlaik stacionārs sastopas gan ar lielu Covid-19 pacientu, gan arī ar citu - neatliekamo un plānveida - pacientu pieplūdumu. Pēdējā nedēļā Covid-19 gultu noslodze RAKUS ir bijusi virs 90%.

"Pie RAKUS līdz šim NMPD rindas nav veidojušās, bet, protams, neatliekamā palīdzība ir ļoti intensīva, līdz ar to mums ir izaicinājumi tieši nodalīt pacientu plūsmas, saprast, kuri ir inficēti vai potenciāli inficēti un kas ir visi pārējie," sacīja Plaudis.

RAKUS pārstāvis arī atzina, ka medicīnisko pakalpojumu ierobežošana iepriekš novedusi pie situācijas, ka pacienti, kas līdz šim nav varējuši saņemt pakalpojumus, tikai tagad sāk tos saņemt. Turklāt daļa no plānveida pacientiem kļuvusi par akūtajiem.

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Ilze Kreicberga stāstīja, ka pacienti, kuriem nav nepieciešama šīs slimnīcas līmeņa ārstēšana, tiek pārvesti uz zemāka līmeņa ārstniecības. Tas ļauj stacionārā uzņemt pacientus ar smagākām saslimšanām.

"Stradiņu neatliekamās medicīniskās palīdzības centra kapacitāte ir plānota ievērojami mazāka, nekā tā ir šodien. Mēs esam ļoti daudz darījuši, lai kapacitāti stiprinātu. Teikt, ka mēs būtu tikuši galā ar NMPD automašīnu rindu, es nevaru," atzina Kreicberga.

Kā vēstīts, Valsts operatīvā medicīniskā komisija ceturtdien nolēma Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju.

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Ārkārtējo situāciju medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.

Epidemiologs: Oktobra beigās ar Covid-19 ik dienu saslims ap 3400 cilvēki

Oktobra beigās ar Covid-19 ik dienu saslims aptuveni 3400 cilvēki, savukārt slimnīcās ik dienu palīdzība būs nepieciešama 130 līdz 230 cilvēkiem, ceturtdien preses konferencē prognozēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Eksperts skaidroja, ka pēdējo septiņu dienu laikā no 100 testētajiem cilvēkiem pozitīvs tests ir bijis katram septītajam. Gadījumā, ja cilvēkam parādās klepus, temperatūra, pat iesnas, vismaz 10% gadījumu varētu būt, ka viņam ir Covid-19 infekcija, tādēļ ir jāpaliek mājās un jāsazinās ar ģimenes ārstu.

Perevoščikovs brīdināja, ka strauji jeb par 46% palielinājies septiņu dienu kumulatīvais stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Vidēji vienā dienā stacionārā nonāk 85 pacienti. Turklāt no visiem stacionētajiem 11% pacientu ir smaga slimības gaita, kas septiņu dienu laikā ir audzis par 13%. Arī nāves gadījumu skaits pēdējās septiņās dienās ir palielinājies par 25%, sasniedzot 60 gadījumus, kamēr pirms astoņām līdz 14 dienām septiņu dienu kumulatīvais nāves gadījumu skaits bija 48 gadījumi.

Epidemiologs stāstīja, ka patlaban visaugstākā saslimstība Eiropā ir vērojama visās trijās Baltijas valstīs, kā arī Rumānijā un Ungārijā, kas skaidrojams ar zemu vakcinācijas aptveri visās šajās valstīs. Salīdzinot datus ar pagājušo gadu, Perevoščikovs uzsvēra, ka, pateicoties vakcinācijai, ir mazāks hospitalizēto skaits, kas liecina par vakcīnu efektivitāti.

Viņš skaidroja, ka patlaban 100 slimi cilvēki inficē 127 citus cilvēkus. Pēdējās nedēļas laikā ir reģistrēti 7719 Covid-19 saslimšanas gadījumi, un no viņiem jau ir inficējušies 9800 cilvēki, no kuriem ārstēšana stacionārā būs nepieciešama vismaz 1080 - 1180 cilvēkiem.

Perevoščikova ieskatā, nekavējoties ir jāsamazina cilvēku kontaktēšanās intensitāte, lai reproduktivitātes koeficientu samazinātu vismaz par 40%. Turklāt tas saslimstību nemazinās uzreiz, bet gan pēc vairākām nedēļām.

Kā vēstīts, šodien notiks Krīzes vadības padomes sēde (KVP), kurā paredzēts lemt par turpmākiem Covid-19 izplatību ierobežojošajiem pasākumiem.

Vienlaikus pastāv varbūtība, ka uzreiz pēc KVP sēdes, kuras raksturs ir vairāk konsultatīvs, konkrēti lēmumi varētu tikt pieņemti arī ārkārtas Ministru kabineta sēdē, kas gan būtu jāizsludina.

Tikmēr Valsts operatīvā medicīniskā komisija ceturtdien nolēma Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju.

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Ārkārtējo situāciju medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu