Lauka hospitālis varētu atrasties pie kādas no klīniskajām universitātes slimnīcām (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Paula Čurkste/LETA

Lauka hospitāli varētu veidot kā kādas klīniskās universitātes struktūrvienību, ceturtdien žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Politiķis skaidroja, ka, runājot par lauku hospitāli kā principu,

netiek runāts par hospitāli laukā, teltīm vai tādiem risinājumiem, kas varētu būt bruņoto spēku rīcībā.

Turklāt arī mediķu skaits bruņotajos spēkos ir neliels uz kopējās sistēmas fona, un šie mediķi ir noslogoti ar saviem pienākumiem.

"Mēs šeit runājam par ārstniecības sistēmas galvenajiem spēlētājiem, par to, ka šāds papildu hospitālis būtu primāri veidojams kā īpaša, liela mēroga struktūrvienība, visticamāk, pie kādas no klīniskajām universitātes slimnīcām," informēja ministrs.

Viņš arī stāstīja, ka Veselības ministrija pašlaik nav vērsusies pie aizsardzības struktūrām pēc kāda konkrēta palīdzības pieprasījuma.

"Esmu ļoti pateicīgs bruņotajiem spēkiem, īpaši Zemessardzei, par milzīgu atbalstu vakcinācijas procesā, gan nodrošinot sabiedrisko kārtību vakcinācijas centros, gan palīdzot ar telšu veidošanu izbraukuma vakcinācijas punktos," atzina Pavļuts.

Šorīt LTV "Rīta panorāmā" Pavļuts informēja, ka ar katru dienu augošā Covid-19 slimnieku skaita aprūpei

Latvija varētu lūgt starptautisko palīdzību un veidot lielu lauka hospitāli.

Pavļuts sacīja, ka Veselības ministrija rēķinās, ka Latvijai būs jālūdz starptautiskā palīdzība, lai spētu palīdzēt Covid-19 slimniekiem. Pašlaik ir skaidrs, ka kaimiņvalstis Latvijai palīdzēt nevarēs, jo tajās pašās ir ļoti slikta situācija, bet, iespējams, to varētu darīt Zviedrija vai Vācija, lai arī neviena valsts uzrunāta par šo jautājumu vēl nav.

Tāpat tiek piedāvāts veidot lielu lauka hospitāli, kas iecerēta kā vieta, kurp sūtīt tos Covid-19 slimniekus, kuri būs apārstēti, bet kuriem vēl nepieciešama mediķu uzraudzība. Šajā hospitālī būtu mazāks medicīnas speciālistu skaits, jo slimnieki nebūtu kritiskā stāvoklī.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) trešdien aģentūrai LETA teica, ka izskanējušās runas, ka civilajai medicīnas sistēmai palīgā varētu doties Latvijas armija ar lauka hospitāļu izvietošanu, ir vērtējamas kritiski. Pavasarī armija saņēma specializētas medicīniskās palīdzības teltis ar modernām iekārtām jeb "Role1" ekipējumu, tomēr pasaulē eksistē vairāklīmeņa hospitāļi un "Role 1" ir tikai pirmais līmenis, kas Covid-19 apkarošanā nav piemērots. Cita līmeņa iekārtojums armijas rīcībā nav.

"Aizsardzības sektoram nav tādu medicīnas resursu, kas būtu vajadzīgi Covid-19 pandēmijas apkarošanā. Armija nav ielāps pilnīgi visām sabiedrības problēmām - mēs jau tagad nodarbojamies ar medicīnas preču iepirkumiem, sargājam Latvijas-Baltkrievijas robežu," paziņoja Pabriks, gan piebilstot, ka, saņemot Veselības ministrijas lūgumus par palīdzību, aizsardzības resors tos izvērtēs.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu