Kariņš: cīņa nebūs galā, kamēr vakcinācijas aptvere sabiedrībā nebūs 70-75% (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielā nevakcinēto skaita dēļ Latvijas valsts pašlaik nonākusi ļoti smagā situācijā, šodien pēc Krīzes vadības padomes (KVP) sēdes žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atklāja, ka smagā situācija, kas radusies saistībā ar augstajiem Covid-19 saslimstības rādītājiem, izveidojusies, jo valstī ir ļoti liels nevakcinēto cilvēku skaits, un tas ļoti smagi skar veselības aprūpes sistēmu.

"Mūsu slimnīcās strauji aug Covid-19 pacientu pieplūdums. Tas diemžēl arī ierobežo mūsu slimnīcu spēju pilnvērtīgi sniegt visus pakalpojumus visiem pacientiem," sacīja premjers.

Viņš minēja, ka Latvija pusotru gadu cīnījusies ar Covid-19, bet šī cīņa nebūs galā, kamēr vakcinācijas aptvere starp riska grupām, tai skaitā senioriem, nebūs virs 90% un sabiedrībā kopumā - starp 70 un 75%. "Mums vēl ceļš ir ejams. Tas izskatās gana tāls," atzīmēja Ministru prezidents.

Tāpat Kariņš pateicās tiem valsts iedzīvotājiem, kuri jau ir vakcinējušies, kā arī visiem dienestiem, kas pašaizliedzīgi strādā, un īpaši visam medicīnas personālam, kas ir "frontes līnijās un vissmagākajās krustugunīs".

Premjers arī pauda, ka samazināt Covid-19 slimības izplatīšanos ir visas sabiedrības interesēs. Viņa ieskatā, ar šodien KVP pieņemto lēmumu ierobežot nevakcinētām personām pakalpojumu saņemšanu slimības izplatība saruks.

Vienlaikus Kariņš aicināja arī visus vakcinētos cilvēkus "domāt līdzi" par to, kā katrs var samazināt savu ikdienas kontaktēšanos, tostarp iespēju robežās izmantojot iespēju strādāt attālināti, kā arī padomājot par savu sabiedrisko dzīvi. "Ja mēs katrs samazinām savus kontaktus uz pusi, mēs palīdzēsim arī veselības aprūpes sistēmai labāk pārvarēt šos grūtos laikus," sacīja Ministru prezidents.

Kā ziņots, šodien KVP sēdē nolemts uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju valstī.

Tāpat paredzēts personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus. Tāpat nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Vienlaikus turpmāk visus, kam tas iespējams - gan publiskajā, gan privātajā sektorā -, aicinās strādāt attālināti.

Tāpat zināmi ierobežojumi gaidāmi arī izglītības jomā. Lai gan arī pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas skolēni turpinās mācīties klātiene, lietojot sejas aizsargmaskas, tiks būtiski samazināts interešu izglītības nodarbību apjoms. Skolotājiem un skolēniem, neatkarīgi no izglītības pakāpes, visās telpās būs jālieto sejas aizsargmaskas. Skolēnu testēšana notiks vismaz reizi nedēļā. Ārkārtējās situācijas laikā netiks organizētas nodarbības ārpus skolas, piemēram, ekskursijas, muzeju apmeklējumi.

Ierobežojumi gaidāmi arī kultūras un izklaides sfērā - ārkārtējās situācijas laikā kultūras pasākumi drīkstēs norisināties ar mazāku skaitu apmeklētāju. Saskaņā arī KVP vienošanos kultūras pasākumi drīkstēs noritēt "zaļajā" režīmā ar obligātu masku lietošanu un ierobežotu apmeklētāju skaitu jeb 60% no kapacitātes.

Padomē apstiprinātā vienošanās gan vēl jāakceptē valdībā. Ministru kabineta sēde paredzēta piektdien pēcpusdienā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu