Baltkrievijā aiztur 200 cilvēkus, kas internetā kritizējuši valdību (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas amatpersonas ceturtdien aizturēja vairāk nekā 200 disidentu, kas bija nākuši klajā ar kritiskiem izteikumiem par valdību.

Pret aizturētajiem notiek izmeklēšana par negatīviem komentāriem sociālajos tīklos pēc Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) reida, Brestas pilsētā paziņoja iekšlietu ministrs Ivans Kubrakovs.

"Viņi uzrakstīja visu veidu nejaucības "Telegram" kanālos cerībā, ka neviens neatradīs viņus ar šiem segvārdiem," sacīja ministrs. Viņš apgalvoja, ka šajos komentāros izteikti aicinājumi uz protestiem.

Izmeklēšanas komiteja trešdien paziņoja, ka varasiestādes aizturējušas 136 cilvēkus, kas internetā atstājuši "ciniskus komentārus" par VDK reidu, kurā gājis bojā IT darbinieks un VDK virsnieks. Aizturētajiem izvirzītas kriminālapsūdzības par amatpersonas aizskaršanu un sociālā naida izraisīšanu, par ko kopumā draud cietumsods līdz 15 gadiem.

28.septembrī VDK darbinieki Minskā, "veicot speciālus pasākumus", ielauzās 31 gadus vecā programmētāja Andreja Zelcera dzīvoklī. Zelcers atklājis uguni, nošaujot vienu no drošībniekiem, un apšaudē pats tika nogalināts.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko solījis, ka Baltkrievija neaizmirsīs jauno VDK virsnieku, kas gāja bojā apšaudē.

Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas padomnieks atklāja, ka Zelcers strādājis vienā no Baltkrievijas lielākajām informācijas tehnoloģiju firmām "EPAM Systems".

29.septembrī Baltkrievijas varasiestādes nobloķēja laikraksta "Komsomoļskaja Pravda" tīmekļa vietni, kurā bija publicēta intervija ar Zelcera klases biedru. Pēc intervijas tās autors Genādijs Možeiko tika aizturēts Maskavā un nogādāts Minskā, kur, domājams, pašlaik atrodas ieslodzījuma vietā. Viņam izvirzītas kriminālapsūdzības par amatpersonas aizskaršanu un sociālā naida izraisīšanu. Pēc notikušā "Komsomoļskaja Pravda" paziņoja, ka pārtrauc darbību Baltkrievijā.

Cilvēktiesību organizācija "Vjasna" atzina 73 no aizturētajiem par politieslodzītajiem. Kopējais cilvēku skaits, kas Baltkrievijā ieslodzīti politisku iemeslu dēļ, tagad ir pārsniedzis 800.

Baltkrievijas varasiestādes mērķtiecīgi izskauž atlikušos disidentus, Lukašenko oponentus, cilvēktiesību aktīvistus, nevalstiskās organizācijas un neatkarīgos medijus.

Rietumi piemērojuši Lukašenko un viņa sabiedrotajiem sankcijas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un vēlēšanām sekojošo protestu brutālu apspiešanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu