Bāru asociācija: Ierobežojumus vakcinētajiem redzam kā liekus un demotivējošus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Iespējamie ierobežojumi pret Covid-19 vakcinētajiem ir lieki un demotivēs jauniešus doties vakcinēties, norādīja Latvijas Bāru asociācijas (LBA) valdes loceklis Oskars Ikstens.

Viņš skaidroja, ka lielākā daļa bāru nozarē strādājošo ir vakcinēti pret Covid-19, un arī klienti tiek pieņemti "zaļajā režīmā" jeb tad, ja tie spēj uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu.

Ikstens norādīja, ka nozare kopumā uz jauniem ierobežojumiem skatās negatīvi, jo iepriekš valdība un Veselības ministrija solīja, ka pilnībā vakcinētajiem papildus ierobežojumi netiks noteikti.

"Mēs šos ierobežojumus redzam kā liekus un demotivējošus. Turklāt tie atturēs cilvēkus, tostarp jauniešus, turpmāk vakcinēties," komentēja asociācijas pārstāvis.

Vienlaikus Ikstens pauda, ka nozare apzinās, ka situācija, kas saistīta ar Covid-19 un tā izplatību, pašlaik ir slikta. Tāpat nozare atbalsta un uzteic mediķus.

"Bet tajā pašā laikā mēs redzams, ka vakcinētie nav tie, kas atrodas slimnīcās. Ierobežojumi vakcinētajiem ir lieki," teica Ikstens.

Viņš arī minēja, ka jauni ierobežojumi, tostarp sejas aizsegi un nepieciešamā distances ievērošana "zaļajā režīmā", industrijai ir ļoti smags trieciens, jo tādējādi tā būs spiesta strādāt minimālā kapacitātē.

"Zaļajā burbulī vajadzētu ļaut strādāt. Esam izpildījuši to, ko no mums prasīja, - esam vakcinējušies," atkārtoti uzsvēra Ikstens.

Vaicāts par praktiskajām grūtībām, ar ko nācies saskarties līdz šim un kādas paredzamas turpmāk, Ikstens norādīja, ka ik dienu uzņēmumus apmeklē klienti, kas vēlas ienākt bez derīgiem sertifikātiem. Cita starpā cilvēki uzņēmumu darbiniekus mēdz apvainot diskriminācijā vai pārmet prasību ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskos noteikumus.

Ikstens atzina, ka pagaidām grūti pateikt, kā darbosies jaunie ierobežojumi, un plašāku priekšstatu sekmēs piektdien gaidāmā valdības sēde.

Jau ziņots, ka saistībā ar augsto Covid-19 izplatību valstī uz trim mēnešiem paredzēts izsludināt ārkārtējo situāciju un tiks paplašinātas vakcinācijas prasības privātajā sektorā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pēc Krīzes vadības padomes (KVP) sēdes ceturtdienas naktī pauda, ka privātajiem darba devējiem ar gaidāmo Ministru kabineta lēmumu tiks uzdots obligāti izvērtēt pienākumu noteiktiem darbiniekiem vakcinēties, īpašu uzmanību vēršot uz personām, kuru darbība ir kritiski nepieciešama uzņēmuma darbības turpināšanai vai kuru darba pienākumi iekļauj tiešu kontaktu ar klientiem.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc KVP sēdes pauda, ka nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Lai šie lēmumi stātos spēkā, tie piektdien būs jāapstiprina ārkārtas Ministru kabineta sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu