Jēkabpils slimnīcā par 20% līdz 30% samazina plānveida operāciju apjomu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jēkabpils reģionālā slimnīca par 20% līdz 30% samazinājusi plānveida operāciju apjomu, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule.

Strauji pieaugot stacionēto Covid-19 pacientu skaitam, trešdien slimnīca izsludināja paaugstinātas gatavības režīmu, kas nozīmē, ka hroniskie aprūpes un terapijas pacienti tiek pārvesti uz zemāka līmeņa slimnīcām atbilstoši viņu veselības stāvoklim.

Lai nodrošinātu Reanimācijas nodaļas kapacitāti uzņemt Covid-19 pacientus smagā stāvoklī, slimnīcā ir pieņemts lēmums par plānveida operāciju apjoma samazināšanu. Pašlaik plānveida operācijas tiek samazinātas 20% līdz 30% apjomā, bet turpmāk tādā apjomā, lai varētu nodrošināt nepieciešamo personālu Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Lai uzņemtu Covid-19 pacientus, slimnīcā par Covid-19 nodaļām ir pārprofilētas Infekciju un Terapijas nodaļas. Terapeitiskā profila pacienti pašlaik tiek stacionēti cita profila nodaļās tikai tajos gadījumos, ja pacienta veselības stāvoklis nepieļauj slimnieka pārvešanu uz citu slimnīcu. Pārējos gadījumos terapeitiskā profila pacienti tiek izmeklēti Uzņemšanas nodaļā un pēc veselības stāvokļa izvērtējuma tiek pārvesti uz zemāka līmeņa slimnīcu Madonā, Preiļos, Aizkrauklē vai citviet. Tāpat pacientus var izrakstīt no stacionāra, lai turpinātu ārstēšanos mājās ģimenes ārsta uzraudzībā.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā pašlaik stacionēti 50 Covid-19 pacienti vidēji smagā stāvoklī un trīs pacienti smagā stāvoklī Covid-19 reanimācijā. No stacionētajiem trīs pacienti ir vakcinēti pret Covid-19, bet pārējie nevakcinēti. Vindule arī uzsvēra, ka reanimācijā nav nonācis neviens pret Covid-19 vakcinēts pacients.

Covid-19 pacientu gultu skaits stacionārā ir palielināts līdz 55 gultām vidēji smagiem pacientiem un deviņām Covid-19 reanimācijas gultām pacientiem ar smagu slimības norisi.

" Lai paplašinātu Covid-19 gultu skaitu vēl vairāk, ir jālemj par cita profila ārstu iesaisti Covid-19 pacientu ārstēšanā, ko paredz arī šobrīd izsludinātā ārkārtas situācija medicīnā," atzina Vindule.

Kā vēstīts, Valsts operatīvā medicīniskā komisija ceturtdien nolēma Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju.

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Ārkārtējo situāciju medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu