Konkurences padome atļauj "Apollo Group" iegādāties 51% "Lido" akciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Konkurences padome (KP) atļāvusi darījumu, kurā Igaunijas izklaides pakalpojumu un ēdināšanas grupa "Apollo Group" iegādāties 51% "Lido" akciju.

Akcijas grupas uzņēmums pirks no "Apollo Group" līdzīpašnieka Ivara Vendelina kompānijas "Mirrow Institute".

Pārējās 49% "Lido" akcijas arī turpmāk piederēs Gunāram Ķirsonam.

"Apollo Group" pieder grāmatnīcas "Apollo", kinoteātri "Apollo", filmu izplatīšanas kompānija "Baltic Film Distribution", sulu bāri "Blender", saldējuma kafejnīcas "IceCafe" un restorāni "O'Learys", "KFC" un "Valpiano".

"Apollo Group" 55% akciju īpašnieks ir holdings "MM Grupp", kura akciju kontrolpaketes īpašnieks ir Igaunijas uzņēmējs Marguss Linnamē. Vendelins ir 45% "Apollo Group" akciju īpašnieks.

Vienlaikus Vendelins ir arī mazākuma akcionārs "MM Grupp", kurai piederošo uzņēmumu vidū ir medikamentu tirgotājs "Magnum", mediju koncerns "Postimees Grupp", elektroierīču tirgotājs "IM Arvutid", tāpat grupai ir līdzdalība ultrakondensatoru ražotājā "Skeleton Technologies Group". Informācijas aģentūra LETA ir daļa no starptautiskas mediju un monitoringa grupas, kuras akciju turētājs ir "MM Grupp".

KP atļāvusi apvienošanos, ar kuru "MM Grupp" iegūst izšķirošo ietekmi pār Igaunijā reģistrētu sabiedrību "Treeland", kas ir 51% "Lido" akciju īpašniece, liecina KP publiskotā informācija. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

KP norādīja, ka apvienošanās rezultātā ietekmētie tirgi ir ikdienas ēdināšanas pakalpojumu tirgus atklāta tipa ēdināšanas iestādēs Rīgas teritorijā, kā arī telpu nomas pakalpojumu tirgus ēdināšanas zonā tirdzniecības centros Rīgā.

Izvērtējot tirgus dalībnieku sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Jau vēstīts, ka arī Igaunijas Konkurences padome atļāvusi "Apollo Group" iegādāties 51% "Lido" akciju. Par plāniem iegādāties "Lido" akcijas "Apollo Group" paziņoja 12.jūlijā.

Darījuma summu puses neatklāj.

"Lido" grupa 2019.gadā strādāja ar 56,123 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,4% vairāk nekā gadu iepriekš, taču koncerns cieta zaudējumus 102 778 eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš. Kompānijas un tās koncerna 2020.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Kompānija "Lido" reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 1,292 miljoni eiro. Koncernu veido meitassabiedrības SIA "Lido Domina", SIA "Lido nekustamie īpašumi", Igaunijā reģistrētie uzņēmumi "Lido Eesti", "Lido Mustamae" un "Odil Eesti", kā arī Vācijā reģistrētā kompānija "Kirsons".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu