Korupcijas skandāla dēļ prasa Austrijas kanclera atkāpšanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs
Austrijas kanclers Sebastians Kurcs Foto: Ekrānuzņēmums no video

Uz korupcijas skandālā ierauto Austrijas kancleru Sebastianu Kurcu tiek izdarīts arvien lielāks spiediens, pieprasot viņa atkāpšanos no amata.

Austrijas prokuratūra trešdien veica kratīšanas vairākās vietās, kas saistītas ar Kurca pārstāvēto konservatīvo Tautas partiju (OeVP), un paziņoja, ka 35 gadus vecais kanclers un deviņas citas personas pakļautas izmeklēšanai saistībā ar apgalvojumiem, ka valdības nauda izmantota koruptīvā darījumā, lai nodrošinātu pozitīvu atspoguļojumu plašsaziņas līdzekļos.

Opozīcija paziņojusi, ka nākamajā otrdienā ierosinās sarīkot neuzticības balsojumu pret Kurcu, taču balsojuma rezultāts būs atkarīgs no OeVP koalīcijas partneriem zaļajiem, kas vēl nav paziņojuši, kā balsos.

Taču zaļo līderis vicekanclers Verners Kolgers izteicies, ka nopietnās, šausmīgās apsūdzības ir radījušas šaubas par kanclera spēju rīkoties un efektīvi pildīt savu amatu.

"Tagad kļūst ārkārtīgi grūti" turpināt strādāt ar Kurcu, 

žurnālistiem pirms tikšanās ar opozīcijas partijām atzina Kolgers.

Ja balsojumā otrdien Kurcam tiks izteikta neuzticība, tā būs jau otrā reize Kurca karjerā, kad viņam nācies pamest kanclera amatu.

2019.gadā Kurca koalīcija ar galēji labējo Brīvības partiju (FPOe) sabruka pēc tam, kad FPOe tika ierauta korupcijas skandālā, taču sekojošās vēlēšanās OeVP uzvarēja un Kurcs atgriezās kanclera amatā.

Kurcs noliedzis, ka būtu darījis ko pretlikumīgu, un apgalvo, kas visas pret viņu vērstās apsūdzības ir nepamatotas. Viņš pagaidām noraidījis atkāpšanos.

Vīnē ceturtdien tūkstošiem cilvēku sapulcējās uz protestiem pie OeVP biroja, aicinot Kurcu atkāpties.

Šajā korupcijas lietā celtas apsūdzības, ka laikā no 2016.gada līdz 2018.gadam Finanšu ministrijas līdzekļi izmantoti, lai publicētu politiski motivētas un reizēm sagrozītas aptaujas, ko toreizējā ārlietu ministra Kurca interesēs veicis kāds sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums. Tolaik Kurcs pārņēma OeVP vadību un vēlāk kļuva par Austrijas kancleru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu