Slimnīcu pārslodzes dēļ turpmākajās nedēļās apdraudētas spējas uzņemt jaunus pacientus (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: www.freepik.com

Turpmākajās nedēļās pastāv draudi slimnīcu spējām uzņemt jaunus pacientus, tostarp nopietnu traumu, ceļu satiksmes negadījumu, komplikāciju dzemdību laikā dēļ un citos ar Covid-19 vīrusu nesaistītos gadījumos, tādēļ netiek izslēgta iespēja situācijas pasliktināšanās gadījumā veidot “lauka hospitāļus” un vērsties pēc ārvalstu palīdzības, ziņo Valsts kanceleja.

Valstī tiek prognozēts ievērojams Covid-19 saslimšanas gadījumu pieaugums, tostarp hospitalizēto pacientu skaita palielināšanās slimnīcās. Katastrofu medicīnas centra 7. oktobrī sniegtā informācija liecina, ka līdz 23. oktobrim varētu tikt hospitalizēti vidēji 135 jauni Covid-19 pacienti ik dienu, bet līdz 30. oktobrim – jau 130 līdz 200 jaunu pacientu. Rezultātā vienlaikus slimnīcās atrastos no 1300 līdz 1700 pacientu, kas ievērojami noslogos veselības aprūpes sistēmu.

Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes uz izsaukumiem ārkārtas gadījumos var ierasties ar kavēšanos vai atteikt ierašanos. Pārslodzes rezultātā ikdienā iedzīvotājiem tuvākās slimnīcas var nebūt pieejamas, un uz nākamo brīvo ārstniecības iestādi var nākties doties uz citu pilsētu.

Netiek izslēgta iespēja situācijas pasliktināšanās gadījumā veidot “lauka hospitāļus” un vērsties pēc ārvalstu palīdzības.

Tuvākajās dienās un nedēļās izšķiroši svarīga ir ikviena Latvijas iedzīvotāja izlēmīga un atbildīga rīcība, ievērojot valstī noteiktos pastiprinātās drošības pasākumus.

Vienlaikus vakcinācija pret Covid-19 saglabājas galvenā valsts stratēģija vīrusa uzvarēšanai. Pateicoties 46% Latvijas iedzīvotāju, kas ir pilnībā noslēguši vakcinācijas kursu pret Covid-19, daļa sabiedrības jau ir pasargāta. Valdība un ikviens šajā valstī var justies pateicīgs par atbildīgu rīcību pret savu un līdzcilvēku veselību un drošību. Tomēr, lai vīrusa izplatību bremzētu, nepieciešama ātrāka un izlēmīgāka rīcība no tās sabiedrības daļas, kas ir vilcinājusies un vakcinēšanos atlikusi.

Jau ziņots, ka no pirmdienas, 11. oktobra, Latvijā uz trim mēnešiem izsludina ārkārtējo situāciju, lai apstādinātu Covid-19 infekcijas izplatības ātrumu, nepārslogotu veselības aprūpi un glābtu iespējami vairāk cilvēku dzīvības.

Veselības aprūpes resursu izsīkums, jaunu Covid-19 gadījumu lielais skaits pēdējās dienās, zemā vakcinācijas aptvere un epidemioloģijas ekspertu prognozes ir apstākļu kopums, kas liek valdībai nekavējoties pieņemt lēmumu par stingriem drošības pasākumiem visā Latvijas teritorijā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu