VVD atklāj 30 nelikumīgas transportlīdzekļu izjaukšanas vietas (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Valsts vides dienests (VVD) kontroles kampaņas laikā ir atklājis 30 nelikumīgas nolietoto transportlīdzekļu izjaukšanas vietas visā Latvijā, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

No 5. līdz 7.oktobrim VVD inspektori kontroles kampaņas laikā veica pārbaudes iepriekš identificētās paaugstināta riska degradētajās teritorijās visā Latvijā, pārbaudot kopumā 103 objektus.

Kā uzsvēra Kļaveniece, kontroles kampaņas laikā pastiprināta uzmanība tika pievērsta atbilstošai nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanai un vides prasību ievērošanai autoservisu darbībā. Pārbaužu laikā atklāti 30 objekti, kuros tika veikta nolietoto transportlīdzekļu nelikumīga izjaukšana. Tie ir aptuveni 80% no visiem pārbaudītajiem objektiem, kur veica nolietoto transportlīdzekļu apstrādi.

VVD aplēses liecina, ka Latvijā nelegālo nolietoto transportlīdzekļu izjaukšanas vietu skaits būtiski pārsniedz šādu legālo vietu skaitu. Salīdzinoši pašlaik Latvijā kopumā darbojas 63 uzņēmumi, kas likumīgi veic nolietoto transportlīdzekļu apstrādi - ir saņēmuši vides atļauju un iesnieguši VVD finanšu nodrošinājumu šai darbībai, bet vēl 37 darbība ir apturēta, jo finanšu nodrošinājums nav iesniegts, skaidroja Kļaveniece.

Papildus kontroles kampaņas reidos konstatēts, ka katrs trešais autoserviss, proti, aptuveni 30% no visiem pārbaudītajiem, darbību veica bez nepieciešamās vides atļaujas. Savukārt 59% no visiem pārbaudītajiem objektiem vides inspektori konstatēja neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu. Vienā gadījumā Dienvidkurzemes novadā konstatētas atklātā teritorijā jeb pļavā izvietotas 57 mucas (katras tilpums 200 litri) ar bīstamiem naftas atkritumiem. Zemes īpašniekam uzdots šos bīstamos atkritumus nodot komersantam, kuram ir atļauja šādu atkritumu apsaimniekošanai.

Tāpat pārbaužu laikā deviņos gadījumos vides inspektori atklāja autoservisus, kas nebija reģistrējuši savu saimniecisko darbību. Par tiem informācija tuvākajā laikā tiks nodota Valsts ieņēmumu dienestam.

Šīs kampaņas laikā vides inspektori arī pārbaudīja, kā autoservisos tiek ievērotas vides prasības ozona slāni noārdošo vielu un fluorēto siltumnīcefekta gāzu (F-gāzes) izmantošanā. Nelikumīgas F-gāzes pārbaudēs netika konstatētas, tomēr pusei no speciālistiem, kas strādā ar šīm vielām, nebija nepieciešamā sertifikāta. Darbības ar F-gāzēm drīkst veikt tikai sertificēti specialisti, kuriem ir zināšanas, kā ar šīm vielām rīkoties, lai tās nenonāktu vidē un neveicinātu globālo sasilšanu, kuras rezultātā notiek klimata pārmaiņas, sacīja Kļaveniece.

Šīs kontroles kampaņas laikā vides inspektori īstenoja principu "Konsultē vispirms!" - sniedza 95 konsultācijas par vides prasībām un nepieciešamajām darbībām, kas jāveic, lai nodrošinātu, ka uzņēmums tās izpilda. Puse no visām konsultācijām tika sniegta par atbilstošu atkritumu apsaimniekošanu, 30% - par to, kādas vides atļaujas nepieciešamas uzņēmuma darbībai. Savukārt 20% no konsultācijām tika sniegtas par vides prasībām atbilstošu ozona slāni noārdošo vielu un F-gāzu izmantošanu.

Uzņēmumiem, kuru darbībā tika konstatēti neatbilstības vides prasībām ir dots laiks - viens mēnesis, lai tās novērstu. Ja tas netiks izdarīts VVD norādītajā termiņā, VVD lems par administratīvās atbildības piemērošanu par konstatētajiem pārkāpumiem, brīdināja VVD pārstāve.

Šī kontroles kampaņa ir viens no pasākumiem VVD mērķtiecīgi īstenotajā darbā, lai panāktu atbilstību - vides aizsardzības prasību ievērošanu uzņēmumu darbā, piebilda Kļaveniece.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu