Sji aicina Taivānu uz "miermīlīgu atkalapvienošanos" (33)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins Foto: AP/Scanpix

Pieaugot spriedzei Pekinas un Taibei attiecībās, Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins sestdien aicinājis uz Taivānas "atkalapvienošanos" ar komunistu pārvaldīto kontinentālo Ķīnu.

Atkalapvienošanās ar "miermīlīgiem līdzekļiem" kalpos visas ķīniešu nācijas interesēm, piedaloties ceremonijā, kas veltīta 110.gadadienai kopš 1911.gada revolūcijas un Ķīnas Republikas dibināšanas, norādīja Sji.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēties par Ķīnas Republiku.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

"Tautiešiem abos Taivānas šauruma krastos jāstāv pareizajā vēstures pusē un jāsadodas rokās, lai sasniegtu Ķīnas pilnīgu atkalapvienošanos un ķīniešu nācijas atjaunotni," aģentūra "Siņhua" citē Sji sacīto.

"Tie, kas aizmirst savu mantojumu, nodod tēvzemi un cenšas sašķelt valsti, neņems labu galu," piebildis Sji, runājot par Taivānas neatkarības aizstāvjiem.

Atklāti nepieminot ASV, kas paudušas apņēmību aizsargāt Taivānu, Sji brīdinājis pret ārvalstu iejaukšanos, uzsverot, ka "Taivānas jautājums ir tikai Ķīnas darīšana".

Sji ar šo paziņojumu nācis klajā brīdī, kad reģionā krasi pieaugusi spriedze un Ķīnas kara lidmašīnas kopš 1.oktobra 150 reizes ielidojušas Taivānas gaisa aizsardzības zonā.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu