Austrijas politiskās krīzes novēršanai sociāldemokrāti varētu piedāvāt sadarbību Brīvības partijai (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas prezidents Van der Bellens
Austrijas prezidents Van der Bellens Foto: Reuters/ScanPix

Austrijas sociāldemokrāti (SPOe) varētu piedāvāt sadarbību galēji labējai Brīvības partijai (FPOe), lai izveidotu četru partiju koalīciju, kas varētu nomainīt pašreizējo kanclera Sebastjana Kurca vadīto valdību, kura satricinājis korupcijas skandāls.

Šobrīd Kurcs vada koalīcijas valdību, ko veido viņa pārstāvēta konservatīvā Tautas partija (OeVP) un zaļie.

Taču pēc tam, kad Ekonomikas un korupcijas prokuratūra (WKSTA) paziņojusi, ka Finanšu ministrijas līdzekļi varētu būt izmantoti par labu Kurcam sagrozītu aptauju publicēšanai, zaļie pieprasījuši kanclera demisiju.

Lai izveidotu šādu četru partiju koalīciju, SPOe vispirms jāatceļ lēmums federālā līmenī nesadarboties ar FPOe.

Sociāldemokrātu līdere Pamela Rendi-Vāgnere ļāvusi noprast, kā tas varētu notikt, intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai ORF uzsverot, ka "ārkārtēja situācija prasa ārkārtējus līdzekļus".

Rendi-Vāgnere koalīciju, kuru veidotu SPOe, zaļie, liberālā partija NEOS un FPOe, raksturoja kā "mazticamu, bet iespējamu", piebilstot, ka tādas koalīcijas izveides gadījumā ministriem nāksies stingri ievērot savu jomas robežas.

FPOe līderis Herberts Kikls, kas aktīvi noraida vakcināciju pret Covid-19, noteikti nekļūs par veselības ministru, uzsvērusi Rendi-Vāgnere, piebilstot, ka Kurca gāšanas gadījumā pati būtu gatava uzņemties kanclera amatu.

Kurcs noraida apsūdzības korupcijā un atsakās atkāpties, taču otrdien viņu gaida parlamenta uzticības balsojums.

Pārējās Austrijas partijas tikmēr ved sarunas par iespējamām alternatīvām koalīcijām, kas ļautu izvairīties no pirmstermiņa vēlēšanām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu