Sākotnējie rezultāti: Čehijas parlamenta vēlēšanās uzvar Babiša vadītā partija (2)

Papildināts
LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Čehijas parlamenta vēlēšanās ar ļoti niecīgu balsu pārsvaru uzvarējusi līdzšinējā premjerministra Andreja Babiša vadītā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO), taču tā nav spējusi izcīnīt absolūto vairākumu.

Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, kas iegūti pēc vairāk nekā 96% balsu saskaitīšanas, par ANO balsojuši 27,63% čehu, un aplēses liecina, ka tas Babiša partijai nodrošina 75 no 200 deputātu vietām parlamenta apakšpalātā.

Otrajā vietā ar 27,18% balsu ierindojusies koalīcija "Kopā", kurā apvienojušās trīs centriski labējās partijas - pilsoniskie demokrāti, TOP 09 un kristīgie demokrāti.

Savukārt Pirātu partijas un centrisko mēru un neatkarīgo apvienība izcīnījusi 15,28% balsu.

Tādējādi abas opozicionāru koalīcijas kopā ieguvušas 103 deputātu vietas, liecina sabiedriskās televīzijas veiktās aplēses, un gadījumā, ja "Pirāti un mēri" turēs solījumu nesadarboties ar Babišu, opozīcijai ir vairākums viņa valdības gāšanai.

Vēl 9,77% balsu ieguvusi par Babiša iespējamo sabiedroto uzskatītā pret musulmaņiem noskaņotā galēji labējā partija "Brīvība un tiešā demokrātija" (SPD), kuru vada Tokijā dzimušais uzņēmējs Tomio Okamura.

Līdz šim Babiša vadītajai mazākuma valdībai, ko veidoja ANO un sociāldemokrāti (ČSSD), parlamentāro atbalstu nodrošināja komunisti (KSČM).

Taču KSČM, iegūstot tikai 3,68% balsu, nav spējusi pārvarēt iekļūšanai parlamenta apakšpalātā noteikto piecu procentu barjeru, un tādējādi pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām komunisti vairs nebūs pārstāvēti parlamentā.

Šķiet, ka savu pārstāvniecību parlamentā varētu būt zaudējuši arī sociāldemokrāti, kurus saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem atbalstījis tikai 4,71% vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte sasniegusi gandrīz 65%, kamēr iepriekšējās vēlēšanās 2017.gadā pie balsošanas urnām devās tikai 60,84% balsstiesīgo.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu