LIDA: Lai palielinātu vakcinācijas aptveri, iekšlietu dienestiem jāuzrunā darbinieki individuāli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vakcinācijas aptveres palielināšanai Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) aicina iekšlietu dienestus uzrunāt katru darbinieku individuāli.

LIDA skaidroja, ka Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu un izveidojis juridisko ietvaru, nosakot, ka publiskajā sektorā visiem ir jābūt vakcinētiem. Pie šādiem apstākļiem, jebkuram iedzīvotājam ir pienākums šos noteikumus ievērot un pildīt. Šo noteikumu tiesiskums ir Satversmes tiesas kompetencē.

Pēc valdības lēmuma, LIDA pieļauj iespēju, ka iekšlietu sistēmā esošajos dienestos varētu būt zināms darbinieku skaits, kuri tomēr nolemtu aiziet no dienesta. Lēmums aiziet no dienesta ir katras personas individuāla izvēle, tomēr LIDA aicina katru darbinieku, pirms pieņemt šādu lēmumu, septiņas reizes pārdomāt, konsultēties un tikai tad uzrakstīt iesniegumu.

LIDA uzskata, ka dotajā valstiskajā situācijā, darba devējam ir pienākums nodrošināt drošu darba vidi gan pašiem darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Tāpat katram darbiniekam ir tiesības būt un atrasties drošībā, protams, arī pašam būtu jārūpējas par savu veselību.

LIDA aicinājusi un turpina aicināt dienestus strādāt un uzrunāt katru darbinieku individuāli, kā arī veidot atbalsta grupas, lai sasniegtu visaugstāko vakcinācijas aptveri. Pēc arodbiedrības domām iekšlietu dienestu vadībai ir jāatgādina par normatīvajiem regulējumam, kas dot pilnīgu pārliecību, ka valsts ir uzņēmusies atbildību pret amatpersonu, piemēram, nelaimes gadījumu izmeklēšana darbā, kompensāciju izmaksa par gūtajiem ievainojumiem un nodarīto kaitējumu veselībai.

"Mēs aicinām dienestus būt sasniedzamiem un godprātīgiem.

Mums visiem ir jābūt atbildīgiem, bet uz dienestu pleciem šī atbildība ir dubultā," piebilda arodbiedrībā.

Jau ziņots, ka no 11.oktobra, Latvijā uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, lai apstādinātu Covid-19 infekcijas izplatības ātrumu un nepārslogotu veselības aprūpi.

Visiem darbiniekiem publiskajā pārvaldē un pašvaldībās būs jāstrādā attālināti, bet, ja darba pienākumi to nepieļauj, klātienē tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un atsevišķos gadījumos - ar negatīvu testu.

Darbinieka pienākums būs sākt vakcināciju ne vēlāk kā desmit dienu laikā, ja darba devējs būs noteicis, ka darba pienākumi veicami tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Sertifikāts būs jāiegūst līdz 15.novembrim.

Arī privātā sektora darbiniekiem ir pienākums vakcinēties. Turklāt stingri tiek rekomendēts attālināto darbu kā būtisku drošības pasākumu īstenot arī privātajā sektorā, kur darba specifika to ļauj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu