Daugavpilī tehnikuma amatpersona par nelikumībām ar stipendijām saņem naudas sodu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils tiesa.
Daugavpils tiesa. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Daugavpils tiesa kādai tehnikuma amatpersonai par nelikumībām ar stipendijām piespriedusi 2500 eiro sodu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Vīrietis apsūdzēts par to, ka būdams valsts amatpersona, izdarīja tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, un šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai.

2014.gada tehnikumā profesionālās izglītības programmas apguvei specialitātē tika uzņemtas divas personas.

2015.-2016.mācību gadā abas personas apmeklēja mācību nodarbības struktūrvienībā ne biežāk kā divas reizes mēnesī, 2016.-2017. mācību gadā apmeklēja mācību teorētiskās un praktiskās nodarbības ne biežāk kā vienu reizi divos mēnešos, bet 2017.-2018. mācību gadā vispār neapmeklēja mācību teorētiskās un praktiskās nodarbības pēc noteiktā nodarbību saraksta.

Apsūdzētais zināja, ka abi audzēkņi sākot no 2015.gada septembra līdz 2018.gada jūnijam regulāri un ilgstoši neapmeklēja nodarbības, sistemātiski pieļaujot mācību stundu neattaisnotus kavējumus, kas varēja būt par pamatu viņu atskaitīšanai no tehnikuma.

Nolūkā fiktīvi palielināt izglītojamo skaitu, lai nodrošinātu mācību programmu finansējumu struktūrvienībā, nodrošinot abu minēto audzēkņu neparedzēto apmācību formu ar nepamatotām stipendiju izmaksām no stipendiju fonda, laikā no 2015.gada 7.septembra līdz 2018.gada 6.jūnijam apsūdzētais veica tīšas savstarpēji saistītas darbības, lai sasniegtu šo mērķi.

Apsūdzētā tīšu darbību rezultātā abiem audzēkņiem nepamatoti tika izmaksāti valsts budžeta līdzekļi 3266 eiro apmērā. Turklāt ar apsūdzētā darbībām tika apdraudētas izglītojamo intereses, jo iestādes stipendiju fonda līdzekļi tika sadalīti starp izglītojamajiem, kuri reāli apguva profesionālo izglītību un starp personām, kuras izglītību klātienē neapguva, kā rezultātā godprātīgiem izglītojamajiem tika izmaksātas mazākas stipendijas.

Apsūdzētais savu vainu atzina. Izglītības un zinātnes ministrija pieteica nodarītā kaitējuma kompensāciju - 3 266 eiro, ko veido no valsts budžeta izmaksātie līdzekļi. Tiesas sēdē cietušā pārstāve kaitējuma kompensāciju uzturēja 3 116 eiro apmērā, jo 150 eiro apsūdzētais jau bija paspējis atlīdzināt. Apsūdzētais kopējo kaitējuma kompensāciju atzina, un tiesa arī nolēma to piedzīt valsts labā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu