ES nosaka jaunas sankcijas par Krimas aneksijas oponentu vajāšanu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas kara kuģi Sevastopolē
Krievijas kara kuģi Sevastopolē Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien noteica sankcijas astoņām amatpersonām, kas ir apsūdzētas par Krimas aneksijas oponentu vajāšanu, teikts ES paziņojumā.

Sankcijas noteiktas neilgi pirms ES augstāko amatpersonu vizītes Kijevā.

"Personu vidū, kas pievienotas ES sankciju sarakstam, ir tiesībaizsardzības sistēmas amatpersonas - tiesneši, prokurori, drošības amatpersonas -, kas ir atbildīgas par Krievijas likumu īstenošanu nelegāli anektētajās Krimā un Sevastopolē," teikts paziņojumā. "Šie indivīdi pieņēmuši neobjektīvus lēmumus politisku motivētās lietās un īstenojušas kriminālvajāšanu vai apspiedušas nelegālās aneksijas oponentus".

Šo amatpersonu vidū ir Krievijas Federālā drošības dienesta struktūras vadītājs Krimā, tiesneši un izmeklētāji anektētajā Ukrainas pussalā, kā arī militārais prokurors Rostovā pie Donas, Krievijas dienvidos.

Līdz ar Briseles "melnā saraksta" papildināšanu ES sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - sakarā ar Krimas aneksiju un Donbasa destabilizāciju pakļauti 185 cilvēki un 48 organizācijas.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas apsūdz okupācijas režīma varasiestādes plašās represijās pret aneksijas oponentiem, arī Krimas tatāru kopienu.

Paziņojums par jaunākajām sankcijām publiskots dienu pirms sanāksmes Kijevā, kurā piedalīsies Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Brisele vēlas uzsvērt atbalstu Ukrainai, valsts austrumos turpinoties konfliktam ar promaskaviskajiem kaujiniekiem un Kijevā parādoties bažām, ka ES zaudē interesi par Ukrainu.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu