Uz Francijas prezidenta amatu kandidēs eksministrs Ksavjē Bertrāns

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Bijušais Francijas nodarbinātības ministrs Ksavjē Bertrāns pirmdien paziņoja, ka centīsies kļūt par prezidenta vēlēšanu kandidātu no labējās partijas "Republikāņi".

Francijas prezidenta vēlēšanas notiks nākamā gada 10.aprīlī, bet to otrā kārta - 24.aprīlī.

Bertrānam ir mērķis tajās sakaut pašreizējo prezidentu Emanuelu Makronu, kurš gan vēl nav oficiāli paziņojis par nodomu kandidēt uz otru amata termiņu.

Bertrānam ir augstāks reitings nekā jebkuram citam potenciālajam kandidātam no šīs partijas.

Bertrāns paziņoja telekanālam TF1, ka viņš decembrī piedalīsies "Republikāņu" kongresā, kurā partija izraudzīsies savu kandidātu prezidenta vēlēšanām.

"Tas ir vienīgais veids, kā iespējami ātri iegūt kandidātu no labējiem un centristiem," sacīja Bertrāns.

Bertrāns, kurš bija ministrs prezidenta Nikolā Sarkozī valdībā, ir pirmais, kurš paziņojis par nodomu kandidēt uz prezidenta amatu. Tas noticis pēc viņa labiem panākumiem reģionālajās vēlēšanās martā.

Bertrāns 2017.gadā izstājās no partijas "Republikāņi" priekšteces "Savienība par tautas kustību" (UMP). Mēnešiem ilgi viņš ļāva cilvēkiem minēt, vai viņš kandidēs prezidenta vēlēšanās individuāli, vai mēģinās kļūt par šīs partijas kandidātu.

"Es gribu apvienot visus frančus, tāpēc man ir jāsāk ar savu politisko ģimeni," pirmdien sacīja Bertrāns. Viņš piebilda, ka grib uzvarēt vēlēšanās, apvienojot labējos un centristus.

"Republikāņi" uzskata sevi par Francijas pēckara līdera Šarla de Golla vērtību sargātāju, bet vēl mēģina atgūties no ekspremjera Fransuā Fijona katastrofālās kandidēšanas prezidenta vēlēšanās 2017.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu