Oktobris Latvijā iesācies sausi un nedaudz siltāk par normu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PA/Scanpix

Oktobra pirmajā dekādē lielā Latvijas daļā nelija, valstī vidēji nokrišņu daudzums bija tikai 0,4 milimetri jeb 2% no normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Līdzīgs sausums oktobra sākumā Latvijā valdīja arī 2010.gadā.

Vidējā gaisa temperatūra šī mēneša pirmajās desmit diennaktīs Latvijā bija +9,6 grādi jeb 0,7 grādi virs 1991.-2020.gada rādītāja un 0,9 grādi virs iepriekšējās, 1981.-2010.gada, normas. Latgalē oktobra sākums caurmērā bija vēsāks nekā ierasts, pārējā valstī - siltāks.

Līdz šim zemākā gaisa temperatūra, kas šoruden reģistrēta valsts novērojumu stacijās, ir -4,2 grādi 9.oktobra saullēktā Daugavpilī. Mēneša pirmās dekādes maksimālā gaisa temperatūra reģistrēta 3.oktobrī, kad Pāvilostā termometra stabiņš pakāpās līdz +18,3 grādiem.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā oktobra pirmajā dekādē bija 74% - no 67% Rīgā līdz 80% Kolkā.

Visstiprākās vēja brāzmas - 19,6 metri sekundē - tika novērotas 6.oktobrī Dobelē.

Jau ziņots, ka ūdens līmenis daudzās upēs patlaban ir ļoti zems, bet nav pārspēti rekordi.

Septembris Latvijā bija vēsākais kopš 2008.gada, savukārt vidējais nokrišņu daudzums rudens pirmajā mēnesī bija 45 milimetri jeb 68% no normas.

Līdz šim tikai divos mēnešos šajā gadā - maijā un augustā - nokrišņu daudzums valstī vidēji ir pārsniedzis normu, pārējie bijuši sausāki nekā ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu