Britu deputāti atzīst, ka pandēmijas sākumposmā tika pieļautas rupjas kļūdas (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nespēja Covid-19 pandēmijas sākumposmā Lielbritānijā stingrāk ierobežot slimības izplatību bija viena no lielākajām kļūdām sabiedrības veselības jomā, secinājusi britu parlamenta deputātu grupa, kurā pārstāvēti visi pārstāvētie politiskie spēki.

Valdība - ar zinātnieku atbalstu - centās risināt esošo situāciju un faktiski iegūt kolektīvo imunitāti, izslimojot Covid-19, norādīts ziņojumā. Tā rezultātā valdība kavējās ar pirmā "lokdauna" ieviešanu. Tas noveda pie nāves gadījumiem, kurus būtu bijis iespējams novērst.

Kā norādīts ziņojumā, valdības stratēģija bija balstīta uz "kolektīvo imunitāti ar inficēšanās starpniecību", kādu parasti lieto gripas epidēmiju gadījumā. Valdība balstījās uz zinātnisko padomnieku grupas SAGE ieteikumiem. Ministri necēla pietiekamus iebildumus, kas norāda uz "zināmu paļaušanos uz grupas viedokli" - kas gan bija vērojams arī citās Eiropas valstīs, teikts ziņojumā.

"Tagad ir skaidrs, ka tā bija nepareizā pieeja, kas noveda pie augstākiem sākotnējiem rādītājiem nekā tad, ja sākumā būtu ieviesti stingrāki pasākumi. Pandēmijas straujas un eksponenciālas izplatīšanās apstākļos katra nedēļa bija no svara," uzsvērts ziņojumā.

Ziņojums koncentrējas uz Anglijā ieviestajiem pasākumiem.

Britu parlamenta apakšpalātas deputātu grupa norādīja, ka cīņā ar Covid-19 pandēmiju bijušas arī veiksmes - īpaši tas attiecināms uz plašo vakcināciju, kas raksturota kā "viena no efektīvākajām iniciatīvām Lielbritānijas vēsturē".

Kopš pandēmijas sākuma Lielbritānijā reģistrēti apmēram 140 000 nāves gadījumu no Covid-19. 

"Lielbritānijai bija vairāki lieli panākumi un vairākas lielas kļūdas. Ārkārtīgi svarīgi mācīties no abiem," norādīja atbildīgo parlamentāro komisiju priekšsēdētāji, konservatīvie deputāti Džeremijs Hants un Gregs Klārks.

Savukārt leiboristu pārstāvis Džonatans Ešvorts uzsvēra, ka ziņojumā ietvertie secinājumi norāda uz "milzīgām kļūdām", kas tika pieļautas cīņā ar pandēmiju.

Organizācija "Covid-19 Bereaved Families for Justice", kas pārstāv pandēmijas upuru tuviniekus, kritizēja deputātus par to, ka neviena no ziņojuma izstrādē iesaistītajām komitejām netika uzrunājusi no Covid-19 mirušo ģimenes, vēsta raidorganizācija BBC.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu