Komisija atbalsta atsevišķu akcīzes preču aprites nosacījumu pilnveidi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja izskatīšanai galīgajā lasījumā Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz pilnveidot atsevišķus akcīzes preču aprites nosacījumus.

FM likumprojekta anotācijā norādījusi, ka likumprojekta mērķis ir mazināt administratīvo un finansiālo slogu uzņēmumiem darbībām ar akcīzes nodokļa markām marķējamām akcīzes precēm, pārskatīt un pilnveidot atsevišķus akcīzes preču aprites nosacījumus, kā arī nodrošināt akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanā vienādu pieeju neharmonizētajām akcīzes precēm un no konkurences aspekta - aizstājējproduktiem.

Lai ietaupītu uzņēmumu līdzekļus un laiku, likumā paredzēts atcelt akcīzes nodokļa samaksas termiņu, kas šobrīd noteikts 180 dienas par saņemtajām akcīzes nodokļa markām, tādējādi maksājot akcīzes nodokli pēc faktiski marķēto preču vienību skaita, kas nodotas patēriņam vai laistas brīvā apgrozībā. Tāpat paredzēta iespēja iznīcināt akcīzes nodokļa markas, nenoņemot tās no akcīzes preču iepakojuma, un šajā gadījumā saņemt atpakaļ samaksāto akcīzes nodokli.

Ar grozījumiem likumā plānots sakārtot jautājumu attiecībā uz naftas produktu kā atkritumu apriti, izslēdzot no likuma normas par eļļas atkritumiem. Tādējādi tiks nodrošināts, ka naftas produktu atkritumu aprite, piemēram, savākšana, apsaimniekošana, pārstrāde, reģenerācija vai paglabāšana noritēs atbilstoši vides aizsardzības normatīvu prasībām un to vairs neregulēs akcīzes jomas normatīvi.

Grozījumi likumā paredz nodrošināt akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošanā vienādu pieeju neharmonizētajām akcīzes precēm un no konkurences aspekta - aizstājējproduktiem, paredzot akcīzes nodokļa atbrīvojumu elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām un tabakas aizstājējproduktiem līdzīgi kā kafijai, bezalkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Saeimas deputāti šodien arī atbalstīja vairākus ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) iesniegtos priekšlikumus, kurus iepriekš parlamenta Budžeta komisijā noraidīja. Tā, piemēram, deputāti šodien nobalsoja, ka par vienā kalendāra gadā patstāvīgo mazo vīna darītavu saražotajiem vīniem par 100 hektolitriem piemēro likmi 50% apmērā no likumā noteiktās likmes, kā arī par 50% no likumā noteiktā samazina piemērojamo likmi patstāvīgo mazo raudzēto dzērienu darītavu saražotajiem raudzētiem dzērieniem par 1500 hektolitriem.

Likumprojekts ietver grozījumus arī saistībā ar citiem jautājumiem, tostarp vienotas terminoloģijas izmantošanu likumdošanā, normu precizēšanu saistībā ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un citiem.

Plānots, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu