Ieelpot pasaules kino gaisu. Saruna ar "Riga Iff" direktori Lieni Treimani

Liene Treimane Foto: Jānis Škapars/TVNET
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Jau pavisam drīz, oktobra vidū - no 14. līdz 24. oktobrim Rīgā būs iespēja sajust pasaules kino elpu. Festivālā "Riga Iff" kino baudītāju maņām tiks nodotas vairāk nekā 100 filmas, kas izvietotas desmit tematiskās sadaļās, tostarp piecās konkursu programmās. Lai uzzinātu ko vairāk, aicinājām uz nelielu sarunu festivāla direktori Lieni Treimani.

Ko simbolizē Rīgas Starptautiskā kino festivāla ("Riga Iff") šā gada sauklis – “Laiks ir vienmēr”?

Tas ir mūsu aicinājums novērtēt laiku kā nepārejošu, nepārtrauktu notikumu, kas nebeidzas un nekur nepazūd. Būtiski ir tas, kā mēs laiku piepildām. Tādēļ aicinām vienpadsmit dienas oktobrī veltīt kino un piedzīvot to, kā šī kolektīvā audiovizuālā pieredze spēj laiku uz brīdi apturēt, palēnināt, nobīdīt, ļauj mums ar šodienas acīm ieskatīties pagātnes notikumos, vērot tagadni no nekad nesatiktu cilvēku perspektīvas un ļauties fantāzijām par maģiskiem notikumiem nevienam nezināmā laikā un telpā. Tas ir laiks kino.

Kino rosina cilvēkus domāt. Kādus tematus festivāls šogad piedāvā skatītājiem?

Lielāko daļu "Riga Iff" programmas veido filmas, kas tapušas visnesenākajā pagātnē, pēdējo pāris gadu laikā, tādēļ tās stāsta par visu, kas aktuāls. Kino arvien vairāk un atklātāk runā par to, ko nozīmē būt cilvēkam, – par garīgo veselību, seksuālo orientāciju, reliģiju, pieaugšanas izaicinājumiem – par tematiem, kas agrāk bija gandrīz neredzami, tika notušēti vai vienkārši nešķita svarīgi.

Arvien skaidrāk izgaismojas sievietes skatījums mūsdienu kinematogrāfā. Tas viss atbalsojas arī festivāla programmā.

Festivāls – tā ir iespēja koncentrētā veidā ieelpot pasaules kino gaisu, redzēt pašu svaigāko autorkino, kas tapis Eiropā un arī pasaules eksotiskākajos nostūros, turklāt uz lielā ekrāna. Tās bieži ir filmas, ko vēlāk neizdosies noķert kinoteātru vai tiešsaistes platformu piedāvājumos. Turklāt festivāls dod lielisko iespēju – nevis meklēt pašam, bet sekot profesionālu un informētu kuratoru ceļvedim, rūpīgi veidotām tematiskām sadaļām festivāla programmā.

Festivāls asociējas ar svinīgu pasākumu. Kā "Riga Iff" atšķiras no ierastiem kino seansiem?

Festivāla seansi bieži ir svētki – tās ir pirmizrādes, kur filmu pirmo reizi uz lielā ekrāna kopīgi skatās gan skatītāji, gan paši kino veidotāji. Tā ir kolektīva kino pieredze, vieta dzīvām sarunām un diskusijām ar filmu autoriem, kritiķiem, kuratoriem vai arī vienkārši ar saviem līdzgājējiem. Galu galā tas ir ļoti ietilpīgs svaigu, aktuālu un augsti novērtētu kinofilmu klāsts, kas pie mums atceļojušas no pasaules lielākajiem un ietekmīgākajiem starptautiskajiem kino festivāliem.

Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane
Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Kā pandēmija ietekmējusi darbu pie filmu atlases un programmu veidošanas?

Filmu atlase, tāpat kā citi organizatoriskie procesi, notikuši vairāk attālināti, nekā ierasts. Mazāk izdevies apmeklēt festivālus un filmu tirgus klātienē, tomēr pagājušā gada šoka vilnis, kas, tāpat kā visu pasauli, pāršalca arī kino industriju, nu ir pāri un dažādas izmaiņas festivālu norises un kino izrādīšanas formātos, kas vēl pirms gada šķita neiedomājamas, nu ir kļuvušas par normu, ko atliek vien turpināt uzlabot. "Riga Iff" programma šogad ir īpaši krāšņa, turklāt pieejama gan uz lielā kinoekrāna, gan tiešsaistē.

Kāpēc festivāls šogad pie skatītājiem atgriežas ne vien klātienē, bet arī tiešsaistē?

Pagājušajā gadā, apstākļu spiesti un sekojot mūsu starptautisko kolēģu – citu festivālu – piemēram, izveidojām platformu "Riga Iff" filmu izrādīšanai tiešsaistē. Tādējādi pietuvojāmies skatītājiem, kurus agrāk tik viegli nevarējām sasniegt, – ārpus Rīgas dzīvojošiem vai cilvēkiem ar kādiem mobilitātes ierobežojumiem. Šobrīd neredzam iemeslu šo praksi neturpināt, jo tiešsaiste padarījusi festivāla saturu vietējai auditorijai pieejamāku.

Nekas nevar pilnībā aizstāt klātienes seansu kinoteātrī, bet nu arī tiešsaistes seansi ir kino festivāla pieredzes reāla sastāvdaļa.

Kā izvēlēties piemērotāko filmu, ja pietrūkst laika, lai iedziļinātos visā festivāla programmā?

Meklējiet ieteikumus, kuriem uzticaties, cilvēkus, kuriem kino ir darbs vai sirsnīga aizraušanās, – viņi noteikti tam būs atraduši laiku. Darbojieties intuitīvi – apskatiet filmu attēlus un aprakstus festivāla mājaslapā, ejiet uz filmām, kuru vizualitāte uzrunā. Vai gluži pretēji – ejiet uz tām, kuras nekad neizvēlētos ikdienas kino seansam mājās, ļaujiet festivālam sevi pārsteigt. Aizejiet uz seansu visvēlākajā vakara stundā vai pašā dienas vidū. Ļaujiet festivālam uz brīdi sagrozīt ierasto laika izjūtu.

Kuras festivāla filmas visdrīzāk pārsteigs skatītājus vai ļaus skatīt pasauli citām acīm?

“Lielā brīvība” satricinās ar savu tiešumu un liks pārdomāt piespiedu nebrīves ietekmi uz mūsu iekšējo brīvību. “Bauda” pārsteigs ar atklātību, neierastu sievietes skatleņķi un antropoloģisku pieeju mūsdienu pornoindustrijas atspoguļojumam. “Jērs” pavērs logu uz mitoloģiski bībelisku un fascinējoši mistisku skatījumu uz viscilvēciskāko no cilvēciskajām ilgām. “Dziesma, vārdā naids” stāstīs par reāliem notikumiem Eirovīzijas dziesmu konkursā Izraēlā – politisku, māksliniecisku un cilvēcisku interešu krustpunktā. “Pasaulē skaistākais zēns” atklās personisku stāstu par bērna pieredzi kino industrijas starmešos, kas atstājusi nospiedumu uz visu turpmāko dzīvi. “Pilota sieva” vedinās uz pārdomām par intīmiem dzīvesstāstiem, kas slēpjas aiz vēstures satricinošākajiem notikumiem.

Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane
Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane Foto: Pēteris Vīksna
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu