Nīderlandes kroņprincese par karalieni kļūs arī tad, ja apprecēsies ar sievieti (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Nīderlandes kroņprincese Amālija, kura decembrī kļūs pilngadīga, par karalieni varēs kļūt arī tādā gadījumā, ja nākotnē izlems apprecēties ar sievieti, apstiprinājis premjerministrs Marks Rite. Tiesa, tas pagaidām ir tikai hipotētisks scenārijs.

Kopš 2001.gada viendzimuma laulībām Nīderlandē ir likumīgs spēks, taču parasti ticis pieņemts, ka kroņprincim vai kroņprincesei būtu jāprecas ar pretējā dzimuma partneri, jo tālākai troņa nodošanai nepieciešams mantinieks, norāda raidorganizācija BBC.

Princese Amālija ir Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra pirmdzimtā. Tuvojoties viņas pilngadībai, kādā nesen iznākušā grāmatā tika uzdots jautājums, kas notiktu, ja viņa vēlētos apprecēties ar sievieti.

Jāņem vērā, ka grāmatā nebija izteikti nekādi minējumi par princeses privāto dzīvi.

Atbildot uz paša partijas parlamentā iesniegto jautājumu, Rite apstiprināja, ka "teorētiskā situācijā" Nīderlandes karalis vai karaliene varētu būt precējies ar sava dzimuma pārstāvi.

"Kabinets neredz iemeslu, kāpēc troņmantniekam vai monarham vajadzētu atteikties no titula, ja viņš vai viņa vēlētos apprecēties ar tā paša dzimuma partneri," skaidroja Rite.

Vienlaikus Rite atzina, ka neesot zināms, kādu iespaidu uz troņa mantošanas kārtību atstātu viendzimuma laulība, ja tajā tiktu adoptēts vai ar mākslīgās apaugļošanas palīdzību laists pasaulē bērns.

"Tas ir briesmīgi sarežģīti," viņš teica. Nīderlandes konstitūcijā teikts, ka karaļa vai karalienes mantinieks var būt tikai "likumīgais pēctecis".

Princese Amālija nav likusi noprast, ka gatavotos kāzām. Viņa nākamgad grasās sākt studijas augstskolā. Viņa ir atteikusies saņemt atalgojumu no karaļnama, kas viņai pienākas studiju laikā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu