Foto Dzīve uz Marsa? Nē, Izraēlas tuksnesī!

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Astronauti sudrabainos skafandros un oranžas smiltis, cik tālu vien sniedzas skatiens. Varētu domāt, ka tās ir ainas no kādas zinātniskās fantastikas filmas. Taču nē - kopš pagājušā gadsimta vidus lolotais sapnis par pirmo cilvēku nogādāšanu uz sarkano planētu ir par soli tuvāks Izraēlas tuksnesī, kur noris izdzīvošanas simulācija līdzīgos apstākļos, kādi valda uz Marsa.

Sešu astronautu komanda, kurā ietilpst pieci vīrieši un viena sieviete, mēnesi dzīvo un veic eksperimentus bāzē, kas ierīkota Ramona krāterī klinšainajā Negeva tuksnesī Izraēlā.

Izejot laukā, astronautiem obligāti jāvalkā skafandri, kas aprīkoti ar kamerām, mikrofoniem un elpošanas aprīkojumu.

Foto: AFP / Scanpix

"Mūsu moto - izgāzies ātri, izgāzies lēti un uzreiz no tā mācies. Jo cerams, ka katru uz Zemes pieļauto kļūdu vairs neatkārtosim uz Marsa," norāda Austrijas Kosmosa foruma direktors Gernots Gromers.

Austrijas Kosmosa forums projektu īsteno sadarbībā ar Izraēlas Kosmosa aģentūru un vietējo organizāciju D-MARS.

Marsa izpētē nesen tika sperti vairāki nozīmīgi soļi uz priekšu. Par tādu uzskatāma gan ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) robota pašgājēja robota "Perseverance" nosēšanās uz Marsa virsmas, gan arī Marsa helikoptera "Ingenuity" uzņemtie attēli. Tomēr cilvēka nogādāšana uz Marsa pagaidām vēl ir zinātniskā fantastika, un ļoti iespējams, ka šādu sasniegumu nāksies gaidīt vēl desmit gadus.

Foto: AFP / Scanpix

Pastāv cerības, ka AMADEE-20 simulācija palīdzēs astronautiem uzkrāt pieredzi un pamanīt iespējamās problēmas un nepilnības, lai pirms misijas uz Marsu paspētu tās novērst.

"Simulētā vide patlaban ir vissarežģītākā un vismodernākā analogā pētniecības stacija uz šīs planētas," norādīja Gromers. 120 kvadrātmetru plašā stacija no ārpuses izskatās kā divas savienotas teltis.

Foto: JACK GUEZ/AFP/Scanpix

Ārpusē inženieri un speciālisti ar droniem un pašgājējiem robotiem cenšas izdomāt autonomās navigācijas risinājumus vidē, kur GPS nebūs pieejams. 

"Mēs esam seši cilvēki, kuri kopā strādā nelielā platībā un augsta stresa apstākļos, un mums jāveic daudzas un dažādas pārbaudes. Bez problēmām neiztikt," stāsta 36 gadus vecais Alons Tenzers, valkājot 50 kilogramus smago skafandru ar aprīkojumu. "Taču es uzticos savai komandai un domāju, ka mēs ar šīm problēmām tiksim galā."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu