Foto ⟩ Lai realizētu sapni, ģimenēm nav laika gaidīt 60 gadus

"Miljons sveču grupu mājai" Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziņu medijs TVNET turpina vēstīt par nozīmīgu labdarības projektu. Par sapņiem un tik ļoti nepieciešamo cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem - "Miljons sveču grupu mājai".

Kārļa rīts parasti sākas ar tasīti stipras un karstas kafijas, kuru pagatavot palīdz mamma vai tētis. Mārtiņam ir ļoti svarīgi satikt cilvēkus un vakaros vairākkārt piezvanīt draugiem, kaut dienā tie bija satikti un patiesībā viņš spēj pateikt tikai dažus vārdus. Baibai ir svarīgi saimniekot pa virtuvi, un viņai īpaši patīk mizot un sagriezt ābolus žāvēšanai. Bet Anna ir gatava palīdzēt katram, pat tad, ja palīdzība īsti nav nepieciešama. Normāla dzīve! Parastas ikdienas lietas. Kas Kārlim, Baibai, Annai un Mārtiņam ir kopīgs? Sirsnīgas un gādīgas ģimenes, kuras gadu desmitiem ir rūpējušās par saviem nu jau pieaugušajiem bērniem, jo visiem šiem jaunajiem cilvēkiem ir ļoti smagi attīstības traucējumi. Vēl ģimenes vieno kopīgas raizes – kas notiks ar viņu nu jau pieaugušajiem bērniem, kad vecāki vairs nespēs rūpēties un sniegt atbalstu. Un bezgalīgas bailes par nākotni.

Bet šodien svarīgākais ir sapnis, kurš vieno gan ģimenes, gan pašus jauniešus. Tas ir sapnis par iespēju jauniem cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem piedzīvot savu dzīvi, būt sabiedrībā, satikt draugus, baudīt kafiju, būt laimīgiem. Arī tad, kad mīlošās ģimenes vairs nebūs līdzās.

Šis sapnis nav tikai kaut kas gaisīgs un netverams. Tam ir reāls veidols un taustāms pamats.

Tas ir biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi”, jauniešu ģimeņu un pašu jauniešu izlolots – Grupu māja jauniem cilvēkiem ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem.

Grupu māja būs mūsdienīgs pakalpojums ar terapeitisku vidi, kurā galvenais uzsvars būs uz cilvēku aktīvu dzīves pozīciju. Šajā grupu mājā dzīvos 16 jauni cilvēki, kuri parasti tiek uzskatīti par pilnībā aprūpējamiem. Katram iemītniekam būs sava guļamistaba un sava vannas istaba. Lielā atpūtas istaba ar virtuvi būs kopīga četriem iemītniekiem. Mājas dizains būs veidots tā, lai katriem četriem iemītniekiem būtu atsevišķas mājas sajūta.

"Miljons sveču grupu mājai"
"Miljons sveču grupu mājai" Foto: publicitātes

Ēkā būs paredzētas telpas arī darbiniekiem un liela kopīga telpa, kurā būs iespējams gan svinēt svētkus, gan organizēt dažādus pasākumus. Ēkas kopējā platība būs 1200 kvadrātmetri. Tā būs vieta, kur dzīvot un baudīt dzīvi, saņemot visu nepieciešamo profesionāļu palīdzību un atbalstu. Vienlaikus jauniešiem būs iespēja lemt par savu dzīvi, izvēlēties atbilstoši spējām un galvenais – būt aktīviem. Grupu māja būs kā drošības sala arī tām ģimenēm, kurām ir nepieciešams īslaicīgs atbalsts, jo šajā mājā būs iespēja saņemt arī Atelpas brīža pakalpojumu. Šī būs arī vieta, kur gūt zināšanas un iepazīt pieredzi visiem, kuri vēlēsies nākotnē veidot šādus pakalpojumus.

Kā radās sapnis par grupu māju? Pirms diviem gadiem vairāki jauniešu vecāki apsprieda savu pieaugušo bērnu dzīves perspektīvu. Gaisā virmoja jautājums: "Ko mēs varētu darīt, lai mūsu pieaugušajiem bērniem būtu normāla dzīve nākotnē, lai viņiem nebūtu jānonāk pansionātā?" Bija skaidrs, ka mūsdienīga Grupu māja ir vēlamais risinājums. Un vecāki paši sev atbildēja:

"Laikam mums būs jāuztaisa un jāpārdod miljons sveču, lai nopelnītu Grupu mājas būvniecībai nepieciešamo naudu. Cita ceļa nav."

Tā 2019. gada oktobra mēnesī sākās kampaņa "Miljons sveču grupu mājai" un sveču darbnīcā pie sienas tika pielikts skaitlis 1 000 000. Tajā brīdī sveču darbnīcā dienas laikā jaunieši sagatavoja ap 60 svecēm.

Kāds sarēķināja, ka būs nepieciešami 60 gadu, lai uztaisītu miljons sveču.

Jo Grupu mājas būvniecības izmaksas, ņemot vērā šodienas būvniecības izmaksas, tuvojas diviem miljoniem eiro. Bet sapņi jau nepazūd tāpēc, ka kaut kas šķiet neiespējams. Tas tikai vairo apņēmību rīkoties.

Ir pagājuši divi gadi, un nav bijusi diena, kad projekta idejas autori nedomātu par Grupu māju un nedarītu kaut ko, lai sapnis kļūtu par īstenību iespējami ātri. Ģimenēm nav laika gaidīt 60 gadus.

Kas ir paveikts? Skaitlis pie Sveču darbnīcas sienas ir sarucis uz 959203, un tas sarūk ar katru pārdoto sveci un katriem ziedojumā saņemtiem 5 eur.

"Esam atraduši un iegādājušies gandrīz 9000 kvadrātmetru lielu zemesgabalu, kur celt Grupu māju tepat Rīgā, Imantā. Aizaugušais un piedrazotais zemesgabals ir iztīrīts, sakopts un nepacietīgi gaida celtniecības sākumu. Sapņu Grupu mājai ir izveidojusies azartiska, entuziastiska atbalstītāju komanda. Esam pateicīgi arhitektei Lienai Šiliņai un uzņēmumam "Noonsoon", Jūlijai Beļaņinai un uzņēmumam "Bypass", kas brīvprātīgi iegulda darbu un zināšanas, lai izstrādātu un saskaņotu būvprojektu (tas ir iesniegts Būvvaldē saskaņošanai minimālajā sastāvā) un neskaitāmus tehniskus jautājumus, kuri nepieciešami būvniecības procesā. Esam pateicīgi uzņēmumam "Nordic Homes" par ziedoto inženieru darbu, lai māju būtu iespējams uzcelt ar mūsdienīgiem tehniskiem risinājumiem, un pārējiem entuziastiem, kuri pielikuši savu roku šī sapņa realizācijā. Tomēr mums joprojām ir jāsakrāj pietiekami daudz finanšu līdzekļu celtniecībai, jo līdz šim esam sakrājuši aptuveni 10% no nepieciešamās naudas summas. Lai sapnis kļūtu par īstenību!" cer biedrība "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi".

"Miljons sveču grupu mājai" zemesgabals Imantā
"Miljons sveču grupu mājai" zemesgabals Imantā Foto: publicitātes

Konts ziedojumiem:

"Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" biedrība,

Reģ nr. 40008150439,

Konts: LV36HABA0551043713971

Iespējams veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu