Rite: Nīderlandes karaliskajai ģimenei ir tiesības uz viendzimuma laulībām (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite Foto: Andrew Medichini / AP

Nīderlande bija pirmā valsts pasaulē, kas 2001.gadā legalizēja viendzimuma laulības, un tagad šīs tiesības attiecinātas arī uz karalisko ģimeni.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņojis, ka troņmantnieks vai mantiniece var apprecēt sava dzimuma pārstāvi un nezaudēt tiesības uz troni.

Likumdevēji lūdza Ritem izlemt šo jautājumu pēc tam, kad konstitucionālo tiesību jurista grāmatā par 17 gadus veco kroņprincesi Amāliju teikts, ka teorētiski viņa zaudētu tiesības uz troni, ja apprecētos ar sievieti.

"Valdība uzskata, ka mantinieks var precēties arī ar sava dzimuma personu un neredz šķēršļus likumam, kas atļautu mantinieka laulību ar sava dzimuma personu,"

teikts Rites vēstulē parlamentam.

"Valdība neuzskata, ka mantiniekam vai monarham būtu jāatsakās no troņa, ja viņš/viņa vēlētos precēties ar viendzimuma partneri," teikts vēstulē.

Amālija ir Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra un karalienes Maksimas vecākā meita. Viņa nav komentējusi jautājumu par viendzimuma laulībām karaļnamā vai savu personīgo dzīvi.

Lai gan viendzimuma laulības ir legālas Nīderlandē jau ilgā nekā 20 gadus, karaliskajām kāzām nepieciešams parlamenta atbalsts.

Taču, vai viendzimuma laulībā dzimis bērns, būs tiesīgs uz troni, ir nedaudz sarežģītāks jautājums, norādīja Rite.

"Pastāv mantošanas konstitūcija, kas varētu būt pretrunā ar ģimenes tiesībām," telekanālam NOS norādīja Rite, piebilstot, ka valdība un parlaments izpētīs šo jautājumu, ja tas būs aktuāls.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu