VUGD pret Covid-19 vakcinēto darbinieku skaits sasniedzis 68% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VUGD darbinieks. Ilustratīvs attēls.
VUGD darbinieks. Ilustratīvs attēls. Foto: Una Kupruka / LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) kopējais pret Covid-19 potēto un izslimojušo skaits sasniedzis 73%, bet neviens atlūgums no darbiniekiem pēc ieviestās prasības par obligātu potēšanos nav saņemts.

VUGD preses pārstāve Agrita Vītola skaidro, ka šīs nedēļas laikā vakcinēto skaits VUGD ir pieaudzis par desmit procentpunktiem. Līdz šim vakcinēšanās pieauguma temps bija tikai viens procentpunkts nedēļā.

Patlaban dienestā 73% nodarbināto ir ar vakcinēšanās un pārslimošanas sertifikātiem, no kuriem 68% ir vakcinējušies.

VUGD nodarbinātie turpina vakcinēties, turklāt vēl tiek apkopoti dati, cik ir sākuši vakcinēšanos šajās dienās. "Dienestā nodarbinātie netiek atstādināti un nav iesniegti atlūgumi. Darbs turpinās un ir nodrošināta VUGD funkciju izpilde," norādīja dienestā.

VUGD atgādināja, ka saskaņā ar publiski pieejamiem datiem iespējamība saslimt ar Covid-19 nevakcinētam cilvēkam ir 2,9 reizes lielākā nekā vakcinētam, bet smagi saslimt - pat 3,5 reizes lielāka. "Tātad, ar zemu vakcinēto nodarbināto skaitu tiktu būtiski mazināta dienesta darbības nepārtrauktība, jo tad, ja nodarbinātais nav vakcinēts, viņš, iespējams, slimos ilgāk un nevarēs pildīt dienesta pienākumus," norādīja dienestā.

Lai valsts iedzīvotāji būtu drošībā, dienestam ikviens kolēģis komandā ir vajadzīgs un svarīgs, tāpēc nepieciešams turpināt vakcinēties. Vakcīna pasargā no smagas saslimšanas gaitas, turklāt tas nozīmē arī to, ka, saskaroties ar Covid-19, varēs atgriezties komandā īsākā laika periodā.

"Patlaban VUGD nodarbinātajiem, līdzīgi kā citās valsts pārvaldes iestādēs, ir laiks līdz 15.novembrim, kad ir iespēja vakcinēties. Līdz tam, ja vēl nav vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikāts, strādāt un pildīt dienesta pienākumus iespējams ar negatīva testa sertifikātu," norādīja dienestā.

LETA jau rakstīja, ka saskaņā ar pagājušās piektdienas valdības lēmumu - kamēr norit vakcinācijas process un vakcīnas iedarbība nav spēkā, nodarbinātajam no šī gada 13.oktobra ir pienākums regulāri veikt Covid-19 testus. Līdz 19.oktobrim derīgi ir antigēnu testu negatīvs rezultāts, kas ir ne vecāks par 72 stundām, bet līdz 20.oktobrim - derīgi ir tikai laboratoriski apstiprināti negatīvi testa rezultāti, ko apliecina ar sertifikātu.

Savukārt, ja nodarbinātais vakcināciju nav sācis vai pabeidzis līdz 15.novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Saskaņā ar valdības lēmumu, valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 15.novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida - attālināti vai klātienē.

Tikmēr kāds Andris Celmiņš, pēc paša teiktā, 40 VUGD darbinieku vārdā ir izplatījis paziņojumu, kurā informē, ka ceturtdien Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) tiks nodota vēstule, kurā pausta kritiska attieksme pret vakcinēšanās prasību, jo "masveida iekšlietu darbinieku atstādināšana saistībā ar valdības lēmumu par vakcinēšanos publiskajā sektorā" radīšot "draudus iekšlietu sistēmai".

Vēstules autori vēlas pievērst likumdevēja un sabiedrības kopumā uzmanību, jo šāds valdības un arī Saeimas lēmums radīšot būtiskus iekšējās drošības riskus - struktūrās jau patlaban akūti trūkstot darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām esot uz izdegšanas robežas.

Vēstules autori iestājas "pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu "atstādināšana no pienākumu pildīšanas" jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu