Romāns par savādo un biedējoši skaisto uzdevumu – būt cilvēkam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mets Heigs
Mets Heigs Foto: publicitātes

Populārais britu rakstnieks Mets Heigs ierodas ar jaunu romānu – "Cilvēki un es". Aizraujošs sižets un asprātīga ideja.

Meta Heiga jaunais romāns "Cilvēki un es" sākas intriģējoši. Kādā lietainā piektdienas naktī profesoru Endrū Mārtinu atrod kailu klīstam pa Kembridžas ielām. Viņš nejūtas labi savā ādā. Ēdiens uzdzen nelabumu. Kafiju vispār nav iespējams norīt! Drēbes kļuvušas neērtas un apgrūtinošas. Automašīnas izskatās primitīvas. (Tās spēj pārvietoties tikai pa zemi.) Cilvēki derdzas. (Viņiem visiem sejas centrā ir uz āru izspiedies deguns!) Pat sieva un pusaugu dēls šķiet atbaidoši. Profesorā iemiesojusies kāda krietni inteliģentāka būtne no tālas planētas, kura nebūt nav sajūsmā par savu jauno eksistenci un nedomā neko labu par cilvēkiem: visiem taču zināms, ka tie ir iedomīgi, egoistiski un vardarbīgi radījumi. Turklāt profesoram ir dots kāds svarīgs uzdevums, kas paveicams par katru cenu.

Ideja uzrakstīt šo darbu Metam Heigam radās 2000. gadā, kad viņš bija panikas lēkmju varā.

“Tolaik cilvēka dzīve man šķita tikpat neizprotama kā stāstniekam grāmatā,” atceras rakstnieks.

“Pār mani valdīja intensīvas, neracionālas bailes. Es nebiju spējīgs pat aiziet līdz veikalam.”

Atlabt palīdzējusi lasīšana un rakstīšana. “Cilvēki un es” nav pirmā rakstnieka grāmata, bet, iespējams, viena no nozīmīgākajām. Heigs atzīst, ka “bija vajadzīgs liels daudzums grāmatu, pirms nonācu līdz šim stāstam. Stāstam par savādo un pat biedējoši skaisto uzdevumu – būt cilvēkam.” Grāmata, lai arī nav autobiogrāfiska, tomēr ir ļoti personiska. Tajā dzirkstī humors, asprātības un divdomības. Bet pats galvenais – tā ir atzīšanās mīlestībā pasaulei.

"Cilvēki un es"
"Cilvēki un es" Foto: publicitātes

Mets Heigs (Matt Haig, 1975) ir daudzpusīgs angļu rakstnieks, vairāku bestselleru autors. Savos darbos viņš apraksta paša cīņu ar depresiju un iedvesmo citus mācīties dzīvot. Viņa grāmatas ir izdotas vairāk nekā 40 valodās un saņēmušas daudzas prestižas literārās godalgas. Latviski ir lasāmas vairākas Meta Heiga grāmatas – “Iemesli dzīvot tālāk”, kura kļuva par Meta Heiga pirmo pasaules bestselleru, “Piezīmes par nervozu planētu”, kura vēsta par to, kā satīklotajam pasaules pilsonim dzīvot mierā ar sevi un pasauli. “Pusnakts bibliotēka” ir romāns, kas ieguvis 2020. gada labākās daiļliteratūras balvu Goodreads. “Patiesā laumiņa” ir jautra un mīļa pasaka bērniem. Tā stāsta par laumiņu, kura visiem vienmēr teica tikai un vienīgi patiesību. Tāpēc viņai neklājās viegli, taču laumiņa nepadevās un galu galā iemācījās mīlēt sevi.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Meldra Āboliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu