Policija sākusi vairāk nekā desmit kriminālprocesus saistībā ar fiktīvu vakcināciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tirdzniecības centrā "Origo" izvietotas norādes, kas informē par iespēju ienākt tirdzniecības centrā tikai ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.
Tirdzniecības centrā "Origo" izvietotas norādes, kas informē par iespēju ienākt tirdzniecības centrā tikai ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju pret Covid-19 Valsts policijas lietvedībā ir "virs desmit" kriminālprocesiem, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska.

Šādi kriminālprocesi ir gan ENAP lietvedībā, gan reģionālajās policijas pārvaldēs. Tāpat policijā ir sāktas vairākas resoriskās pārbaudes.

Bauska skaidroja, ka policijai ir jāveic liels darba apjoms, lai precīzi noskaidrotu fiktīvi vakcinētās personas, tomēr likumsargiem ir savs algoritms, kā pārbaudīt, vai personām organismā ir antivielas, kurām būtu jābūt pēc potēšanās.

"Visdrīzāk, mēs aiziesim pie katra šī cilvēka, bet labāk ātrāk atnākam mēs, nekā persona smagi saslimst un iestājas letālas sekas. Atnākot policijai, personai būs nepatikšanas un Covid-19 sertifikāts tiks anulēts, taču šādā gadījumā šis cilvēks varēs vēlreiz doties pie mediķiem un šoreiz likumīgi vakcinēties," sacīja Bauska.

Bauska norādīja, ka fiktīvas vakcinācijas problēma ir ļoti liela, tāpēc nelikumīgi sertifikātu ieguvušās personas Bauska aicināja vērsties policijā un sadarboties. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības.

Lai arī valdība tikai nesen lēma par obligātu vakcinēšanos publiskajā sektorā, Bauska norādīja, ka policija izmeklēšanas ir veikusi arī pirms valdības lēmuma.

Jau ziņots, ka nesen Valsts policija aizturējusi četru personu grupu, tostarp, vienu mediķi aizdomās par fiktīvu vakcinēšanu pret Covid-19 kādā medicīnas iestādē Rīgā.

Augustā Valsts policija paziņoja, ka tobrīd trīs kriminālprocesos aizturētas personas, tostarp trīs mediķi, kuri organizējuši vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā patlaban ir viens kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem vakcinācijas pret Covid-19 procesā.

Tikmēr Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras nesen piemērojusi 1500 eiro naudas sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltoja nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai. Arī šo lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanai izmeklēja KNAB.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu