Mediķe: Sieviešu interese veikt krūts vēža skrīningu ir rekordzema

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šogad tikai 29,9% sieviešu veikušas krūts vēža skrīningu, kas ir visu laiku zemākais aktivitātes rādītājs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja, radioloģe, diagnoste Ilze Eņģele.

Viņa skaidroja, ka iemesls tam ir arī Covid-19, taču nereti sievietes vienkārši nerūpējas regulāri par savu veselību, lai arī sievietēm pēc 40 gadu vecuma ir jāveic profilaktiska izmeklēšana.

Mediķe pauda, ka krūts vēzis vairs nav neārstējama slimība,

turklāt krūts vēža ārstēšanas sekmes ir tieši saistītas ar laiku, kad slimību izdodas atklāt, tāpēc ir svarīgi veikt veselības pārbaudes.

Ārste Krista Arcimoviča skaidroja, ka jautājums par ķirurģisku iejaukšanos krūts vēža ārstēšanā ieņem ļoti nozīmīgu lomu, jo sievietes nereti baidās no tā. Viņa uzsvēra augsto medikamentu ārstēšanas nozīmi, kas mērķēta, lai samazinātu ķirurģiskas iejaukšanās varbūtību.

Mediķe akcentēja, ka krūts vēža ārstēšana nebūt vienmēr nenozīmē mastektomiju un ķirurģiskas operācijas tiek veiktas iespējami estētiski labākajā veidā. Ja tomēr ir jāveic mastektomija, tad būtiski, ka jau no nākamā gada krūts rekonstrukcijas operācijas būs valsts apmaksātas, uzsvēra Arcimoviča.

Kā ziņots, lai informētu sabiedrību par krūts veselību, diagnostiku un ārstēšanu, ilggadējās kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu" laikā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) kopā ar Latvijas krūts slimību asociāciju un Latvijas Onkologu asociāciju šodien no plkst.12 organizē krūts veselības dienu "Agrīna diagnoze - labāka prognoze", aģentūru LETA informēja RAKUS.

Neskatoties uz to, ka katru gadu kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu" laikā tiek aktualizēta sieviešu veselība, īpaši krūts veselība, aicinot veikt regulāras pārbaudes, joprojām ir daudz sieviešu, kurām krūts vēzis tiek atklāts novēloti, norāda RAKUS. Tāpēc arī šogad oktobrī, sieviešu veselības mēnesī un arī krūts veselības dienā, Latvijas vadošie speciālisti onkoloģijā apvienosies, lai dalītos savās zināšanās, pieredzē un sasniegumos onkoloģijas nozarē, īpaši uzsverot krūts vēža agrīnu atklāšanu un ārstēšanu.

Krūts veselība dienas programma veidota tā, lai krūts vēža pacients iegūtu visu nepieciešamo informāciju, par pacienta ceļu un visiem tā posmiem - sākot no valsts apmaksāta vēža skrīninga izmeklējumiem un diagnozes atklāšanas līdz pat rehabilitācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu