Ķīnas astronauti ierodas kosmosa stacijā uz līdz šim ilgāko misiju (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Trīs Ķīnas astronauti sestdien veiksmīgi ieradās Ķīnas jaunajā kosmosa stacijā, un ir paredzams, ka šī būs Ķīnas ilgākā kosmosa misija ar astronautu komandu, ziņoja valsts mediji.

Pilotējamais kosmosa kuģis "Shenzhou 13" ar trim astronautiem, starp kuriem ir viena sieviete, ap pusnakti (plkst.19.00 pēc Latvijas laika) startēja no Dzjucjuaņas kosmodroma Gaņsu provincē, lai nogādātu viņus patlaban topošās Ķīnas kosmosa stacijas "Tiangong" pamatmodulī "Tianhe".

Apmēram astoņas stundas pēc starta kosmosa kuģis automātiskā režīmā pietuvojās Ķīnas kosmosa stacijas pamatmodulim "Tianhe", saslēdzās un izveidoja orbitālo kompleksu ar to, kā arī ar kosmosa kravas kuģiem "Tianzhou-2" un "Tianzhou-3".

Ir gaidāms, ka astronauti pavadīs kosmosa stacijā "Tiangong" sešus mēnešus. Misija būs divas reizes ilgāka nekā iepriekšējā, kas ilga 90 dienas.

55 gadus vecais misijas komandieris Džai Džigans ir bijušais iznīcinātāja pilots, kurš īstenoja Ķīnas astronauta pirmo izgājienu kosmosā 2008.gadā. Viņš sacīja, ka komanda veiks "sarežģītākus" izgājienus kosmosā nekā iepriekšējās misijas.

Misijas sastāvā ir arī 41 gadu vecais Tautas atbrīvošanas armijas pilots Je Guanfu un 41 gadu vecā armijas pilote Vana Japina, kas 2013.gadā kļuva par Ķīnas otro sievieti kosmosā. Vana ir pirmā sieviete, kas apmeklē Ķīnas kosmosa staciju.

Ķīnai šis ir 20. kosmosa kuģa lidojums ar astronautiem kopš pilotējamo kosmosa kuģu programmas sākuma un otrā pilotējamā misija uz patlaban topošo orbitālo staciju.

Pirmā komanda no Ķīnas kosmosa stacijas pēc trīs mēnešu misijas atgriezās septembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu