Makrons nosoda pirms 60 gadiem notikušo Parīzes policijas vardarbību (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons sestdien nosodījis Parīzes policijas izrēķināšanos ar protesta demonstrāciju pret Francijas koloniālo varu Alžīrijā pirms 60 gadiem - 1961.gada 17.oktobrī, atzīdams to par "nepiedodamu noziegumu".

Kā teikts Elizejas pils paziņojumā, Makrons piedalījies atceres ceremonijā uz tilta pār Sēnu Parīzes nomalē, kur norisinājās toreizējie traģiskie notikumi, un godinājis upuru piemiņu ar klusuma brīdi. Vēršoties pie upuru tuviniekiem un aktīvistiem, viņš atzinis, ka tonakt nogalināti un samesti Sēnā vairāki desmiti protestētāju.

Precīzs upuru skaits tā arī palicis nenoskaidrots, un daudzi vēsturnieki lēš, ka tas sniedzies simtos.

Francijas policiju tai laikā vadīja Moriss Papons, kas 1998.gadā tika atzīts par vainīgu noziegumos pret cilvēci par sadarbību ar nacistiem Otrā pasaules kara gados un līdzdalību ebreju deportēšanā un notiesāts uz desmit gadiem cietumā, bet vēlāk atbrīvots sliktā veselības stāvokļa dēļ.

Kā norādīts paziņojumā, Makrons "atzinis faktus - tajā naktī Morisa Papona vadībā pastrādātie noziegumi ir nepiedodami" un "šī traģēdija ilgu laiku noklusēta, noliegta vai slēpta".

Makrons ir pirmais Francijas prezidents, kas piedalījies šai piemiņas pasākumā. Viņš gan nav teicis tajā publisku uzrunu, aprobežojoties vien ar Elizejas pils rakstveida paziņojumu.

Makrons arī nav oficiāli lūdzis piedošanu upuru tuviniekiem, bet toreizējo notikumu vērtējumā gājis tālāk par savu priekšteci Fransuā Olandu, kurš 2012.gadā izteicās, ka alžīriešu protestētāji "nogalināti asiņainās represijās".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu