Sociālantropoloģe: Sabiedrībā jāmaina attieksme pret alkohola lietošanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai mazinātu alkoholu lietošanas paradumus, ir jāveido dialogs ar bērniem, kā arī jāmaina esošās alkohola lietošanas tradīcijas, Rīgas domes sarunu ciklā par alkohola lietošanas psiholoģiskajiem un sociālajiem aspektiem sacīja sociālantropoloģe Aivita Putniņa.

Putniņa uzsvēra, ka pašlaik pētījumi norāda, ka jaunieši alkoholu lieto retāk, nekā vecāka gājuma cilvēki. Viņa norādīja, ka respondenti apgalvo, ka lieto alkoholu, jo tas uzlabo ballītes un svinības, šādu viedokli pauduši 16%, tikmēr 14% respondentu apgalvo, ka lieto alkoholu, jo tas ir jautri.

Tāpat 9% aptaujāto norādīja, ka viens no iemesliem alkoholisko dzērienu lietošanai ir patīkama sajūta, kuru izraisa alkohols, bet 5% aptaujāto uzsvēra, ka lieto alkoholu, jo tas palīdz pret depresiju.

Sociālantropoloģe norādīja, ka bieži vien vīrieši lieto alkoholu, jo tas palīdz uzlabot viņu vīrišķīgumu un justies drošākiem.

Tāpat Putniņa pauda viedokli, ka sabiedrībā ir jāmaina esošās alkohola lietošanas tradīcijas, jo alkohola dzeršana ir daļa no darba kolektīva tradīcijām, kā arī alkohols ir daļa no mājas tradīcijām, kad bērni jau no mazotnes sāk dzert bērnu šampanieti.

Viņa norādīja, ka ir svarīgi piedāvāt bērniem alternatīvas izklaides un nenovērsties no bērniem viņu pubertātes laikā. "Pašlaik skolās pasniedz informāciju, ka alkohola lietošana atstāj negatīvas sekas uz cilvēka veselību, bet mājās bērns redz, kā vecāki to lieto, kā arī paši piedāvā bērnam ieliet bērnu šampanieti, kas imitē alkohola dzeršanu," sacīja Putniņa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu