Raidījums pēta, kas kavējis senioru vakcināciju Latvijā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Seniori. Ilustratīvs attēls
Seniori. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pēta, kāpēc Latvijas senioru vidū aizvien ir zema vakcinācijas aptvere. Rēzeknes novadā vakcinēto senioru īpatsvars ir viens no zemākajiem valstī.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada sākumā kopumā Latvijā bija aptuveni 394 tūkstoši cilvēku vecumā virs 65 gadiem, kas veido ap 21% no visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Vecuma grupā virs 60 gadiem vakcīnu ir saņēmuši ap 302 tūkstošiem cilvēku, bet kopā šajā vecumā grupā Latvijā ir aptuveni 527 tūkstoši, kas nozīmē, ka vismaz vienu devu ir saņēmuši ap 57%.

Vecuma grupā 60-79 gadi vakcinēti aptuveni 60%, vecuma grupā no 80 līdz 89 gadiem – 48%, bet grupā virs 90 gadiem – tikai 30%.

Nevakcinētie seniori min dažādus iemeslus, piemēram, tiek pausts uzskats, ka viņu imunitāte ir pietiekami stipra, nav uzticības vakcīnām, valdībai u.c.

Šogad pavasarī un vasarā tikusi īstenota cilvēku apzvanīšana, galvenokārt senioru. No līnijas 8989 kopā apzvanīti vairāk nekā 200 000 senioru, bet atdeve bijusi neliela – tikai 6 līdz 10%, atkarībā no reģiona.

Viena no veiksmīgākajām stratēģijām izrādījusies

personīga uzrunāšana no senioram zināmu ārstu puses

, proti, ka saviem pacientiem zvana un uz vakcināciju aicina ģimenes ārsti vai to palīgi. 

Ārsta praksēm par šo darbu no oktobra piešķirta papildus piemaksa. Paredzēts, ka no šā gada 1. oktobra līdz 31. decembrim ģimenes ārsta prakse par katru ievadītu vakcīnas devu saņems piemaksu 11 eiro 87 centi.

Atdeve no jau aptuveni 24 tūkstošiem veikto zvanu esot teju 40%.

Plašāk skaties sižetā!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu