Viedoklis ⟩ Ar āmuru pret odiem

Romans Vitkovskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Uzņēmēji, ieskaitot mikrouzņēmumus un pašnodarbinātos, ir nodokļu naudas ražotāji. Ir ļoti bezatbildīgi šo uzņēmīgāko sabiedrības daļu iznīcināt, jo no tā cietīs sabiedrība, budžets un būtiski samazināsies jaunu uzņēmēju rašanās.

Ar āmuru pret odiem

Valsts mašīna labu laiku vēlējās tikt vaļā no lielāku uzņēmumu darbiniekiem/mikrouzņēmumiem un sētniekiem/autoriem, kas ne tikai diskreditēja mikrouzņēmumu un autoru ideju, bet nepienesa valdības ieskatā pietiekamā daudzumā budžetā VSAOI. Nevēlēšanās un nemācēšana atdalīt pēc būtības nevis likumīgi viltotos mikrouzņēmumus un autorus no pēc būtības un likuma reāliem mikrouzņēmumiem un autoriem izraisīja masveida iznīcināšanas operāciju, kur kopā ar viltotajiem tiek likvidēti arī īstie. Atdalīšanu varēja veikt, grozot atbilstošos likumus un izmantojot VID iespējas. Tā vietā tika uzvilkts sociālās aizsardzības karogs un demonizēti visi kā nodokļu (VSAOI nav nodoklis) nemaksātāji, kas veģetē uz citu nodokļu maksātāju rēķina. Rezultātā J.Reira un I.Jaunzemes izteikumi izraisīja sabiedrības radikalizāciju un naida uzplūdus un pat vandalismu pret radošām personām un visiem, kas nestrādā algotu darbu, kas tiek dēvēts par "godīgu darbu" (I.Jaunzeme).

Iznācis ir, kā odu uz kaimiņa galvas nositot ar āmuru, – ods beigts un kaimiņš arī.

Pensijas miroņiem

Piedaloties komisijās un darba grupās, paliek iespaids, ka, politiķu un ierēdņuprāt, cilvēki strādā tikai, lai samaksātu nodokļus, bet viņu labklājība nevienu neinteresē. A.Zakatistova kungs bieži situāciju raksturo kā radušās neērtības dažām personām. Šeit ir jāanalizē, vai ar šādiem nosacījumiem vispār visi var līdz pensijai cilvēka cienīgi nodzīvot. Neviens negrib dzirdēt un paanalizēt, cik daudz naudas paliek uz rokas, piemēram, minimālo algu nopelnījušai pašnodarbinātai personai (šeit pēc VID terminoloģijas) pēc VSAOI un IIN nomaksas. IIN pieminēts tāpēc, ka neapliekamais minimums pašnodarbinātai personai ir pieejams tikai gada beigās. Ja pašnodarbinātai personai savai darbībai katru mēnesi ir jāpērk materiāli un instrumenti, tad ir jāizpēta, vai palikusī nauda ļauj samaksāt komunālos maksājumus, nopirkt pārtiku un darbam nepieciešamos materiālus. Piemēram, gleznotājam palikusī summa neļauj nopirkt krāsas, nemaz nerunājot par audekliem un rāmjiem. Šādi stresojot, daudzi līdz pensijai nenodzīvos un pensiju kapos neviens nepienesīs.

Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Bēru zvanu mundrajā tempā

Bēru zvanu mundrajā tempā Džeroma "Trīs vīri laivā" varonis veda ļoti smirdošu sieru. Skaistie aicinājumi radošajiem un pašnodarbinātajiem iet strādāt "godīgu darbu" atduras pret esošo strukturālo bezdarbu un smird tāpat kā siers. Ir vakances ar noteiktu zināšanu, prasmju un pieredzi apveltītiem kandidātiem, nevis citu profesiju cilvēkiem. Visu minēto īpašību komplektu nevar iegūt dažos kursu mēnešos, bet tam ir jāvelta pat daži gadi. Ar ko iztiks savu iztiku zaudējušais, līdz iegūs vakancei nepieciešamo īpašību komplektu? Cik var saprast no statistikas, tad tādi ir virs simta tūkstoši un vakanču šā vai tā nepietiks.

Foto: Romana Vitkovska karikatūra

Kopumā izskatās, ka valsts mašīna grib piespiest visus darba spējīgos strādāt darbus, kas nodrošina pietiekami lielus nodokļus. Tas atbilst padomju laiku praksei sodīt par dīkdienību (tuņejadstvo), kur vienīgie, kas drīkstēja nestrādāt algotu darbu, bija profesionāli atzītas radošās personas.

Šobrīd valsts kurss ir vēl skaudrāks nekā padomju laikos, jo likumu par radošām personām mēģina neievērot, radošās personas tiek iedalītas saimnieciskas darbības veicējos un līdz ar to pašnodarbinātos, kurus ar varītēm grib piespiest strādāt "godīgu darbu".

Viss teiktais izskatās visai ticami, ka tā ir realitāte, nevis viedoklis, jo bija pat projektā VSAOI un arī praksē UIN iekasēšana no neiegūtiem ienākumiem, kas liecina par noteiktu kursu uz minēto mērķi. Vienīgā cerība, ka tas viss ir muļķība, nevis Kremļa pasviesta ļaunprātība.

LMS, LDS. Romans Vitkovskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu