Efektivitātes izvērtējums palīdzēs novirzīt resursus pašvaldību attīstībai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

13. oktobrī pašvaldību reformas 100 dienu kampaņas "Kopā mēs varam vairāk!" laikā, kuru rīko Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), pieredzes apmaiņas sarunas norisinājās Bauskas novada pašvaldībā. Diskusijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) norādīja, ka svarīgi ir izvērtēt pašvaldības rīcībā esošos resursus un novirzīt tos novada attīstībai.

Ministrs Artūrs Toms Plešs norādīja, ka jādomā par centralizēta pārvaldes modeļa izveidi, nevis decentralizētu resursu izkliedi pa teritoriju. Turklāt, plānojot ilgtermiņā, jāņem vērā sarūkošais iedzīvotāju skaits, kas nozīmē, ka izdevumi nākotnē uz vienu iedzīvotāju vēl vairāk palielināsies. Nepieciešams izvērtēt arī kapitālsabiedrību efektivitāti un atrašanos pašvaldību kontrolē jomās, kur darbojas brīvā tirgus konkurence.

"Uzņēmējdarbības un visa novada attīstībai pašvaldībām arī turpmāk būs pieejami Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātie atbalsta instrumenti, ko sadarbībā ar uzņēmējiem izmantot infrastruktūras attīstībai, jaunu darbavietu radīšanai vai investīcijām ražošanas ēkās. Ar ministrijas atbalstu līdz šim īstenoti un arī nākamgad taps iedzīvotājiem nozīmīgi projekti, tai skaitā ceļu infrastruktūras labiekārtošana, sporta būvju celtniecība, jaunu izglītības iestāžu būvniecība vai esošo atjaunošana. Tā, piemēram, piešķirot līdzekļus bērnudārzu būvniecībai dažādās Latvijas pašvaldībām, mums izdevies samazināt kopēju rindu uz bērnudārziem par 30 procentiem. Tāpat, lai sasniegtu kopīgi izvirzītos klimata mērķus, turpināsim sniegt atbalstu pašvaldībām ēku energoefektivitātes palielināšanai,” norādīja ministrs.

Lielo atšķirību līdzsvarošana – viens no galvenajiem izaicinājumiem

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks kā galvenos reformas ieviešanas izaicinājumus minēja lielo atšķirību līdzsvarošanu gan ceļu infrastruktūras jomā, gan mājokļu nodrošināšanā, gan skolēnu brīvpusdienu un citu pašvaldības sniegto pakalpojumu sabalansēšanā.

"Pēc reformas esam piektā lielākā pašvaldība Latvijā, apvienotās 20 administratīvās teritorijas pēc to novietojuma un iedzīvotāju blīvuma ir ļoti dažādas," skaidro Aivars Mačeks. Rīgas tuvums iezīmē atšķirīgu situāciju Iecavas un Bauskas apkārtnes iedzīvotājiem, savukārt Valles, Kurmenes pagastos Lietuvas pierobežā situācija ir kardināli atšķirīga mājokļa pieejamībā, darba iespējās, ērtos pārvietošanās apstākļos. Kā norāda pašvaldības vadītāja vietnieks, situācija ar vienotas pašvaldības policijas izveidi atklāj līdzīgas problēmas kā citās nozarēs, gan atalgojuma atšķirībās, gan darba režīmā

Uzņēmējdarbības attīstību sekmē atsaucīga pašvaldība

Pārtikas ražotāja SIA "Kronis" vadītājs Aivars Svarenieks uzsvēra, ka pats galvenais veiksmīgai darbībai ir, lai nav pārlieku liela birokrātija. Šobrīd ir sarežģīti atrisināt jautājumus saprātīgos termiņos, piemēram, būvvaldēs."

Uzņēmējs aicināja pašvaldībai uzturēt atvērtu un regulāru diskusiju ar uzņēmējiem, lai izzinātu viņu vajadzības. Tas palīdzēs piesaistīt ne tikai pašvaldības, bet arī privātās investīcijas. "Manuprāt, arī vietējo uzņēmumu popularizēšana, būtu svarīga pašvaldības funkcija," uzsvēra Aivars Svarenieks.

Vērtējot pārstāvētās nozares novadā, uzņēmējs Svarenieks norādīja, ka uzņēmēju skaits nav liels, pārsvarā dominē lauksaimnieki, kas ir orientēti uz mazu strādājošo skaitu, izmanto Eiropas Savienības atbalsta politiku un līdz ar to iesaiste vispārējos attīstības jautājumos nav augsta, bet ienākot novadā Vecumniekiem, pievienojušās arī cita veida nozares kā kūdras apstrāde, mežizstrāde. Svarenieks uzsvēra lielo uzņēmumu nozīmi, jo ap tiem veidojas -citi uzņēmumi, kuri piegādā izejvielas vai sniedz pakalpojumus.

Diskusijas nobeigumā dalībnieki uzsvēra nevalstiskā sektora lomu un iespējas iedzīvotājiem aktīvāk iesaistīties novada dzīvē. Organizācijas "Laiks jauniešiem" vadītājs Gints Jankovskis norādīja, ka iepriekš pašvaldībās ir bijušas dažādas prioritātes, piemēram, atbalstot labiekārtošanas projektus, citviet - atbalstot nevalstisko organizāciju darbu.

Diskusija skatāma VARAM sociālo tīklu lapā Facebook un YouTube

Par kampaņu Kopā mēs varam vairāk!

Apritējušas pirmās simts dienas kopš Latvijā stājusies spēkā administratīvi teritoriālā reforma. Reformas rezultātā liela daļa pašvaldību pašlaik piedzīvo būtiskas pārmaiņas, tādēļ, lai atskatītos uz jau paveikto un kliedētu ar reformu saistītos mītus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno informatīvo kampaņu “Kopā mēs varam vairāk!”. Kampaņas laikā ministrija aicina iesaistīties diskusijās pašvaldībās. Diskusijās piedalās pašvaldību deputāti, VARAM pārstāvji, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai spriestu par to, kā notiek pārmaiņu ieviešana. Diskusijas jau ir notikušas Valmieras, Balvu un Bauskas pašvaldībās. Kampaņas vietnē www.varamvairak.lv ir iespēja izpildīt testu "Klusētājs, darītājs vai dīvāna eksperts?" un noskaidrot, cik ieinteresēti cilvēki ir iesaistīties pašvaldības dzīvē un kādas ir reālās iespējas līdzdarboties.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu