Premium vai budžeta klases ziemas riepas – ko izvēlēties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Meklējot jaunas riepas, viens no faktoriem, kas gandrīz vienmēr tiek ņemts vērā ir cena. Salīdzinot dažādu segmentu riepas, ir skaidri redzams, ka premium klases ražojumi mēdz būt krietni dārgāki par budžeta klases riepām. Tas noteikti nenozīmē, ka naudas taupīšanas nolūkos uzreiz vajadzētu izvēlēties lētāko variantu.

Ziemā drošu braukšanu nodrošina gan autovadītāju iemaņas, gan riepas, tāpēc ziemas riepas būtu jāizvēlas, apsverot gan riepu veiktspēju, gan pieejamo budžetu. Šajā rakstā apskatīsim galvenās atšķirības starp premium un budžeta klases riepām, kā arī to, kam ražotāji pievērš uzmanību, testējot riepas.

Premium klases riepas

Premium klases riepas ražo atpazīstami zīmoli ar garu vēsturi un labu reputāciju. Konkurence riepu ražošanas nozarē ir pietiekami liela, lai galvenajiem tās spēlētājiem būtu jāsacenšas par to, kurš saražos veiktspējīgāko un autobraucējiem drošāko produkciju. Premium klases riepas tiek ražotas, izmantojot jaunākās ražošanas tehnoloģijas un materiālus, kas nodrošina aizvien drošākas, izturīgākas un ekonomiskākas riepas.

Šādu riepu ražošana prasa apjomīgu finansiālu, kā arī laika ieguldījumu, tāpēc to cena ir krietni augstāka par budžeta klases riepu cenu. Skaidrs ir tas, ka ne visiem ir iespēja atļauties dārgas ziemas riepas. Akcija veikalos ir viens no veidiem, kā lētāk iegādāties premium riepas, taču tirgū ir atrodamas arī budžeta klases riepas, kas būs pa kabatai ikvienam.

Budžeta klases riepas

To ražošanā lielākoties tiek izmantotas vecākas tehnoloģijas un materiāli, tāpēc to cena būs krietni zemāka. Ir tādi ražotāji, kuru produktu līnija sastāv vienīgi no budžeta variantiem, taču Eiropā ražotās budžeta riepas pārsvarā ir lielo premium riepu ražotāju budžeta risinājumi.

Budžeta riepu ražotāji nereti izmanto ļoti novecojušas tehnoloģijas, kā arī pietiekami nevelta laiku to testēšanai. Šādu riepu izvēle var būt ekonomiski neizdevīgāka, kā iegādājoties premium riepas, jo sliktas kvalitātes riepas var nākties mainīt daudz biežāk. Lielie zīmoli, kuri piedāvā budžeta risinājumus, savu lētāko riepu ražošanā izmanto tādas tehnoloģijas, kas senāk tika izmantotas premium riepu ražošanā, tāpēc to kvalitāte būs krietni labāka.

Publicitātes foto

Kas tiek ņemts vērā, testējot riepas

Ražojot riepas, svarīgi ir izmantotie materiāli, kā arī tehnoloģijas. Jāsaka, ka tikpat svarīga ir arī tikko saražoto modeļu testēšana. Tā parāda riepu veiktspēju dažādos braukšanas apstākļos, kā arī atspoguļo to ekonomisko izdevīgumu ilgtermiņā. Lielie zīmoli testēšanai vienmēr pievērsīs pastiprinātu uzmanību, pārbaudot produkciju pēc dažādiem parametriem.

Bremzēšana

Bremzēšanas ceļa garuma noteikšana ir svarīga testēšanas daļa, kas parāda, cik ātri automašīna apstāsies, braucot ar noteiktu ātrumu. Testi tiek veikti, ņemot vērā dažādus braukšanas apstākļus, piemēram, ja ceļš ir sauss, slapjš vai apledojis.

Šajos testos svarīgs ir katrs metrs, jo tas var būt izšķirošs, palīdzot izvairīties no ceļu satiksmes negadījuma. Šajos testos nereti pierādās budžeta klases riepu pārākums konkrētos apstākļos. Ir arī tādi budžeta riepu modeļi, kuru bremzēšanas ceļš uz apledojuša ceļa būs īsāks kā premium riepu modelim, taču būs sliktāki rezultāti, runājot par bremzēšanu uz slapja ceļa. Izvēloties riepas, noderīgi ir saprast, kuri rādītaji ir svarīgāki katram autobraucējam individuāli.

Vadāmība

Testos tiek pārbaudīts, cik labi riepas palīdz automašīnai turēties uz ceļa. Arī šajos testos svarīgi ir pārbaudīt riepu veiktspēju dažādos apstākļos, ar kuriem potenciāli saskarsies autovadītāji. Automāšīnas stabilitāti nodrošina gan riepu ražošanas procesā izmantotie materiāli, gan protektora zīmējums, tāpēc priekšrocībā būs riepām, kuru ražošanā tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas.

Degvielas ekonomija

Ne būt mazsvarīgāks faktors, kas var ietekmēt riepu izvēli. Arī šeit nozīme ir riepu gumijas sastāvam un protektora zīmējuma, jo rites pretestība ietekmēs to, cik daudz degvielas būs iespējams ietaupīt ilgtermiņā.

Nav viennozīmīgi, ka dārgākas riepas būs ekonomiskākas, taču tas nav galvenais rādītājs, pēc kā riepas būtu jāizvēlas. Pirmajā vietā noteikti būs drošība!

Trokšņa līmenis

No riepu protektora zīmējuma būs atkarīgs trokšņa līmenis salonā. Lielie riepu ražotāji testēšanas laikā ņem vērā arī šo faktoru, lai nodrošinātu komfortablu un klusu braukšanu. Ja skaļākas riepas braukšanu netraucē, šo rādītāju, izvēloties riepas, var neņemt vērā.

Publicitātes foto

 

 

Kā izvēlēties piemērotākās riepas

Riepu izvēle var būt sarežģīts process, taču galvenais ir saprast, ko no riepām sagaida katrs autobraucējs individuāli. Noteikti, ka nav jāskatās vienīgi uz zīmolu vai cenu, jo riepu izvēlei būtu jābalstās to veiktspējas un drošības līmeņa rādītājos. Tāpat nebūtu jāskatās uz riepu ražošanas valsti, jo šobrīd Ķīnā tiek ražotas budžeta klases riepas, kas mierīgi var sacensties ar tās pašas klases Eiropas un ASV ražojumiem.

Ja braukšana ar auto nav ikdienišķs pasākums, iespējams, ka labākā izvēlē būs tieši budžeta klases riepas. Ja svarīgi ir augsti veiktspējas rādītāji un komforta līmenis, noteikti var izvēlēties premium segmenta riepas, kas kalpos ilgi un sekmēs patīkamu un drošu braukšanu.

Ziemas riepu izpārdošana var būt īstais laiks, lai atrastu kvalitatīvas riepas par pieņemamu cenu. Ja jaunas riepas nepieciešamas jau tagad, interneta veikalā Riepas1.lv atradīsi premium, vidējās un budžeta klases riepas, kuras iespējams atlasīt pēc dažādiem kritērijiem. Ienāc un apskaties jau tagad!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu