Rīgas 1. slimnīca Covid-19 slimniekus varētu uzņemt nākamnedēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pirmos Covid-19 pacientus Rīgas 1.slimnīca varētu sākt uzņemt nākamajā nedēļā, 25.oktobrī, trešdien Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas sēdē informēja pašvaldības Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

SIA "Rīgas 1.slimnīca" jau 2020.gada beigās, neskatoties uz to, ka ir ambulatorā ārstniecības iestāde, bija atsaukusies Veselības ministrijas (VM) lūgumam iesaistīties Covid-19 pozitīvo pacientu aprūpē un 2021.gada sākumā veica ievērojamus pielāgošanas darbus. Slimnīcā veikta nodaļu pārvietošana, medicīniskā aprīkojuma iegāde, papildu personāla piesaiste un darba līgumu pārslēgšana ar esošo personālu saistībā ar darba nosacījumu izmaiņām.

Tagad, ņemot vērā pieaugošus Covid-19 saslimstības rādītājus valstī un Rīgas 1.slimnīcas iegūto pieredzi Covid-19 pacientu ārstēšanā,

25.oktobrī plānots atvērt 25 gultasvietas, bet līdz 1.novembrim pilnībā atjaunot stacionāro Covid-19 nodaļas darbu ar 50 gultasvietām.

Kondrāte skaidroja, ka stacionārs uzņems no klīniskajām slimnīcām pārvestos pacientus.

Lai nodrošinātu pacientu diennakts ārstēšanu un aprūpi, Rīgas 1.slimnīca pašlaik aktīvi risina personāla piesaistes jautājumu un izstrādā personāla atalgojuma nosacījumus.

Savukārt Rīgas 2.slimnīca, balstoties uz iepriekš izskanējušo VM informāciju par terapeitiskā profila gultu trūkumu Rīgā, lai maksimāli ātri atslogotu valsts ārstniecības iestādes, ir izvērtējusi iespējas un ir gatava nodrošināt 25 stacionāra gultas terapeitiskā profila veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai. Slimnīca pašlaik apkopo nepieciešamās vajadzības un neskaidros jautājumus, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt sniegt diennakts stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pārvestiem terapeitiskā profila pacientiem ar sagatavotu ārstēšanas plānu un rekomendācijām.

Labklājības departamentā skaidroja, ka Rīgas 2.slimnīca nevar nodrošināt Covid-19 pacientu aprūpi bez papildu skābekļa trases izbūves un pievadīšanas, kas līdz šim nav bijis nepieciešams. Tāpat pakalpojuma nodrošināšanai Covid-19 pacientiem ir nepieciešama arī vēl cita papildu medicīnas aprīkojuma iegāde, kur iepirkumu procedūru rezultātā, ņemot vērā augsto pieprasījumu tirgū, var kavēties piegādes.

"VM informējām, ka mums nepieciešams vismaz mēnesis, lai spētu kvalitatīvi sagatavoties pacientu uzņemšanai. Tomēr šobrīd, kad veselības sistēma jau ilgstoši atrodas pārslodzes režīmā, VM pierāda, ka īsta plāna nodrošināt veselības aprūpes kapacitātes celšanai nav," situāciju komentēja komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs (PP).

Viņš apgalvoja, ka lūgums pēc palīdzības Rīgas pašvaldības iestāžu iesaistei pacientu uzņemšanai saņemts tikai pagājušajā nedēļā. Tāpēc domnieks ir pateicīgs Rīgas 1. un 2.slimnīcas vadībai un personālam, kas spēja steidzami reaģēt un palīdzēt.

Kā vēstīts, otrdien valdības sēdē Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Indra Dreika paziņoja, ka no šodienas Covid-19 pacientus uzņems slimnīcās Kuldīgā, Cēsīs, Alūksnē, Madonā, Krāslavā un Preiļos.

Lai arī Valsts operatīvā medicīniskā komisija paziņojusi, ka Madonas slimnīcā ar 20.oktobri jāsāk Covid-19 pacientu uzņemšana, nodrošinot 17 gultasvietas, slimnīcas vadība norādīja, ka viņi to nevar izpildīt, vakar vēstīja "ReTV".

Dreika valdības sēdē informēja, ka patlaban VM organizē sarunas, lai jau tuvākajās dienās Covid-19 pacientus uzņemtu arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Ogres rajona slimnīcā, Siguldas slimnīcā un Jūrmalas slimnīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu