Stukāns: noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanas jomā Latvija seko ASV norādēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Ģenerālprokurors Juris Stukāns. Foto: Evija Trifanova/LETA

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas lietās patlaban tiesībsargājošās iestādes uzlikušas arestu aptuveni 600 miljoniem eiro, un Latvija šajā jomā aktivizējusies pēc ASV norādēm, otrdien Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē paudis ģenerālprokurors Juris Stukāns, liecina sēdes ieraksts.

Šonedēļ apakškomisijā tika diskutēts par Kriminālprocesa likuma normu piemērošanu kriminālprocesos, kas sākti saskaņā ar Krimināllikuma pantu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Stukāns deputātiem norādīja, ka patlaban kā minimums esot aktuāli 300 procesi, kuros tiek lemti jautājumi atbilstoši Kriminālprocesa likuma 59.nodaļai. Šī nodaļa regulē procesu par noziedzīgi iegūtu mantu. Stukāns skaidroja, ka minētajos procesos vairāk nekā 600 miljoniem eiro uzlikti aresti, un tajos tiks lemts par šīs naudas konfiskāciju.

"Tā nav problēma, tā ir aktualitāte. Un kāpēc mēs to darām? Tāpēc, ka Latvijai Amerika uz to norādīja un pieprasīja, lai mēs to darītu un mēs visi to darām," teica ģenerālprokurors.

Stukāns norādīja, ka minēto procesu ir daudz, jo Latvijas valsts domāja, ka "mums būs finanšu paradīze un visas bankas bija pilnas ar nenoskaidrotas izcelsmes, tai skaitā noziedzīgas izcelsmes naudu".

"Tam ir jātiek pāri, un tā ir milzīga nauda, kas ir arestēta. Ir konts, ir nauda, un mums ir jātiek skaidrībā, vai tā ir noziedzīgi iegūta vai nav noziedzīgi iegūta, jo to prasa Latvijas likums," skaidroja ģenerālprokurors.

Turpinot runāt par Kriminālprocesa likuma 59.nodaļu, Stukāns pauda uzskatu, ka Latvijai ir ļoti progresīvs regulējums, bet piemērošanas gadījumā ir jābūt ļoti, ļoti pārliecinātam un pierādījumu apjomam ir jābūt pietiekamam, lai tiesas neizdarītu kļūdu un, visticamāk atzītu, ka līdzekļi ir noziedzīgi iegūti.

Stukāns arī kategoriski nepiekrīt apgalvojumam, ka tiesas nepamatoti konfiscētu līdzekļus.

"Jo jāsaprot viens, ka nevar vienlaicīgi būt noziedzīgi iegūti un legāli līdzekļi. Personai jābūt vienkārši iespējai paskaidrot līdzekļu izcelsmi. Šo pienākumu likumdevējs ir noteicis kriminālprocesā," uzsvēra Stukāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu