Regulators apstiprina "Rīgas siltuma" tarifa pieaugumu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

No 1.novembra AS "Rīgas siltums" klientiem par siltumenerģiju būs jāmaksā 66,76 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 16,5% vairāk nekā līdz šim, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tādējādi, pēc aģentūras LETA aprēķiniem, šajā apkures sezonā siltuma tarifs Rīgas iedzīvotājiem pieaudzis par kopumā 47,5% jeb par 21,49 eiro. Tarifs vienu reizi šajā apkures sezonā jau tika palielināts - no 1.septembra tas, salīdzinot ar iepriekšējo maksu, pieauga par 26,6%.

Jaunais, SPRK apstiprinātais, "Rīgas siltuma" tarifs ietver iepirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugumu 22,7% apmērā, ko siltumapgādes uzņēmums iegādājas no sešiem siltumenerģijas ražotājiem.

Lai nodrošinātu pēc iespējas efektīvākas izmaksas, Daugavas labajā krastā, kur darbojas neatkarīgie siltumenerģijas ražotāji, iepirkums tiek organizēts regulārās izsolēs un lielākajai daļai siltumenerģijas ražotāju, tostarp lielākajiem ir noteikts regulēts siltumenerģijas ražošanas tarifs.

SPRK pauda, ka "Rīgas siltuma" iepirktā siltumenerģija veido 69% no kopējā rīdziniekiem nodotā apjoma, bet 31% - "Rīgas siltums" ražo pats. Gada laikā Rīgā tiek piegādāti apmēram trīs miljoni MWh siltumenerģijas. Siltumenerģijas tarifa kāpumu ir ietekmējis iepirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugums, kuru savukārt ietekmējusi globālais dabasgāzes cenas straujais kāpums šī gada otrajā pusē.

Dabasgāzes cena pasaules tirgū šī gada oktobrī TTF biržā ir aptuveni sešas reizes augstāka nekā pirms gada oktobrī. Dabasgāzes kā kurināmā cenas pieaugums skar visas Eiropas valstis, tostarp Latviju, atstājot būtisku ietekmi uz siltumenerģijas ražošanas izmaksām.

Ievērojot kurināmā cenu tendences, SPRK aicina šajā apkures sezonā īpaši pievērst uzmanību iespējām mazināt nelietderīgu siltuma patēriņu un aicina "Rīgas siltums" kopā ar ēku apsaimniekotājiem aktīvi sadarboties, meklējot piemērotāko risinājumu, lai mazinātu siltumenerģijas pakalpojuma izmaksas katrā no mājām šajā apkures sezonā.

Vienlaikus saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju maznodrošinātām un trūcīgām personām ir iespēja saņemt finansiālu atbalstu Rīgas sociālā dienestā siltumapgādes pakalpojuma izmaksu segšanai.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. No uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas 77% tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Siltumtīklu kopējais garums ir apmēram 825 kilometri, no kuriem 85% ir uzņēmuma īpašumā.

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% pieder Latvijas valstij, 2% pieder SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet AS "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu