Kolumbija atļauj seksuālo uzbrukumu upuriem nosodīt uzbrucējus sociālos medijos (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Seksuālo uzbrukumu upuriem Kolumbijā būs atļauts publicēt sociālajos medijos apsūdzības saviem uzbrucējiem, liecina piektdien publicēts konstitucionālās tiesas lēmums.

Tiesa nolēma, ka "Facebook" un citās sociālo mediju platformās drīkst palikt desmitiem paziņojumu ar mirkļbirku #acosadorsexual (seksuāls agresors), kas ievietoti līdz ar seksuālajos uzbrukumos apsūdzēto fotogrāfijām.

Tiesa nosprieda, ka jebkāds kaitējums, ko "potenciāli ciestu" agresijā apsūdzētais šādas publikācijas dēļ, ir "mazāks par kaitējumu, ko ciestu" upuris, kas būtu spiests klusēt bailēs no tiesvedības.

Tiesa pieņēma šo lēmumu pēc kāda vīrieša sūdzības, kuru viņa partnere bija apsūdzējusi seksuālā uzbrukumā.

Gados jaunā sieviete sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka viņas partneris - studiju biedrs universitātē - viņai seksuāli uzbrucis, izmantojot "vājuma stāvokli", kādā viņa bijusi pēc "alkohola un citu psihoaktīvu vielu" lietošanas.

Sieviete paziņoja, ka šis incidents bijis "ļoti grūts viņai un viņas psihiskajai veselībai" un viņa aiz "bailēm" ziņojusi par to tikai pēc diviem mēnešiem.

Ar šo paziņojumu dalījās vairāk nekā 200 lietotāju, bet ikonu "patīk" tam pielika gandrīz 500.

Vīrietis noliedza paziņojumā paustās apsūdzības un apgalvoja, ka kontakts noticis pēc sievietes piekrišanas. Viņš nosodīja šādu uzbrukumu viņa "godam un reputācijai" un pieprasīja "attiecīgās publikācijas dzēšanu, tajā paustās informācijas atsaukšanu un publisku atvainošanos".

Tiesa noraidīja viņa sūdzību un nolēma, ka "nozieguma upuriem ir tiesības brīvi un publiski nosodīt notikumus, kuros viņi cietuši".

Tiesa piebilda, ka uzskata sievietes apgalvojumus par tādiem, kas balstās uz "personīgo pieredzi" un izteikti "labā ticībā". Tā arī atzina, ka "sievietes, kas bijusi seksuālas vardarbības upuris, stāvoklis" pelna "īpašu" aizsardzību.

Konstitucionālā tiesa atcēla zemākas instances tiesas 2020.gada jūnija lēmumu, kas bija labvēlīgs šim vīrietim.

2020.gadā vairāk nekā 18 000 cilvēku, tai skaitā gandrīz 15 500 sieviešu, vērsās pie Kolumbijas medicīniskās izmeklēšanas institūcijas saistībā ar seksuālu uzbrukumu gadījumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu