Aptauja: 16% iedzīvotāju pēdējā gada laikā sākuši biežāk lietot alkoholu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma pagājušā gada pavasarī kopumā 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka biežāk sākuši lietot alkoholu, tostarp 4% - izteikti biežāk, bet 12% - nedaudz biežāk, secināts jaunākajos "Benu aptiekas" Stresa termometra datos, kas iegūti, sadarbībā ar kompāniju "Gemius" aptaujājot vairāk nekā 1800 iedzīvotāju.

Šoruden tas ir par 6% vairāk nekā 2020.gada oktobrī, kad šādu atbildi sniedza 10% respondentu, tostarp 3% alkoholu lietoja izteikti biežāk, bet 7% - nedaudz biežāk.

Patlaban izmaiņas alkohola lietošanas paradumos nav novērojuši 42% iedzīvotāju, 12% šobrīd alkoholu lieto mazāk nekā pirms tam, 24% alkoholu nelieto vispār, 2% Covid-19 laikā alkohola lietošanu ir atmetuši pilnībā, savukārt vēl 2% konkrētu atbildi sniegt nevarēja,

Salīdzinot rezultātus pēc dzimuma, redzams, ka izteikti biežāk alkoholu sākuši lietot vīrieši. Sieviešu vidū alkoholu šobrīd biežāk lieto 7% (2% - izteikti biežāk, 5% - nedaudz biežāk), 45% izmaiņas nav novērojušas, 31% alkoholu nelieto vispār, 14% alkoholu lieto mazāk nekā pirms pandēmijas, 1% konkrētu atbildi sniegt nevarēja, bet 2% aptaujāto sieviešu Covid-19 laikā ir atmetušas alkohola lietošanu.

Savukārt starp aptaujātajiem vīriešiem alkoholu biežāk lieto 27% (7% - izteikti biežāk, 20% - nedaudz biežāk), 38% izmaiņas nav novērojuši, 23% alkoholu nelieto vispār, 10% alkoholu lieto mazāk nekā pirms pandēmijas, 1% alkohola lietošanu Covid-19 laikā ir atmetuši vispār, bet 1% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, atklājas, ka kopumā šobrīd ar alkohola lietošanu vairāk aizraujas latvieši. 17% latviešu atzinuši, ka Covid-19 laikā alkoholu lieto biežāk (4% - izteikti biežāk, 13% - nedaudz biežāk), 43% izmaiņas nav novērojuši, 14% alkoholu lieto mazāk nekā iepriekš, 25% alkoholu nelieto vispār, 2% Covid-19 laikā ir atmetuši iedzeršanu, bet vēl 1% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Tikmēr krievvalodīgo vidū 11% atklāja, ka Covid-19 laikā alkoholu lieto biežāk (5% - izteikti biežāk, 6% - nedaudz biežāk), 46% izmaiņas nav novērojuši, 10% alkoholu lieto mazāk nekā iepriekš, 46% šajā laikā alkoholu nelieto vispār, bet vēl 2% Covid-19 laikā ir atmetuši iedzeršanu.

Raugoties uz iegūtajiem rezultātiem pēc respondentu vecuma, aptaujas veicēji secina, ka Covid-19 laikā biežāk alkoholu lieto gados jaunāki un vidēja vecuma cilvēki, piemēram, vecumā no 25 līdz 34 gadiem 16% šobrīd alkoholu lieto biežāk nekā pirms pandēmijas (6% - izteikti biežāk, 10% - nedaudz biežāk), savukārt vecumā no 35 līdz 44 gadiem šis rādītājs ir 26% (8% - izteikti biežāk, 18% - nedaudz biežāk), kamēr pārējās vecuma grupās tas svārstās no 6% līdz 14%.

Salīdzinājumā ar 2020.gada aprīļa sākumā iegūtajiem datiem, secināms, ka šobrīd alkohols tiek lietots nedaudz biežāk, jo pērn pavasarī jeb Covid-19 sākumā alkoholu biežāk lietoja 11% respondentu (4% - izteikti biežāk, 7% - nedaudz biežāk), 46% alkohola patēriņā nekādu izmaiņu nebija, 9% šajā laikā alkoholu lietoja mazāk nekā parasti, savukārt 33% aptaujāto atzīmēja, ka alkoholu nelieto vispār.

Vairāk nekā gada laikā ir samazinājies respondentu īpatsvars, kuri alkoholu nelieto vispār. Ja pērnā gada pavasarī tie bija 33%, tad šobrīd 27%.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", internetā aptaujājot 1883 respondentus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu