"Vigo Health" izstrādātās lietotnes insulta pacientu atlabšanai izmantošanu nākotnē varēs apmaksāt valsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: www.capitolia.lv

Latvijas jaunuzņēmuma SIA "Vigo Health" izstrādātā digitālā terapija "Vigo" saņēmusi Nacionālais veselības dienesta piešķirtu manipulācijas kodu, kas nozīmē, ka nākotnē šīs terapijas izmantošanu pacientiem varēs apmaksāt valsts, pavēstīja "Vigo Health" pārstāvji.

Uzņēmumā skaidroja, ka insulta pacientiem paredzētā lietotne ir pieejama viedierīcē un ir piemērota arī lietotājiem bez tehnoloģiskām priekšzināšanām. Rehabilitācijas ceļvedis, kas izstrādāts sadarbībā ar rehabilitācijas centru "Vaivari", palīdz cilvēkiem ātrāk un efektīvāk atgūties no insulta, planšetdatora saskarnē sniedzot terapeitiskus norādījumus, praktisku palīdzību un instrumentus, kuru pamatā ir kognitīvā uzvedības terapija.

"Šis ir solis uz priekšu digitālās terapijas attīstībā Latvijā un visā Baltijā. Lai arī Baltijas valstīs dažādi digitālās terapijas risinājumi pacientu ārstniecībā tiek izmantoti, tomēr patlaban tie nav valsts apmaksāti. Taču valsts atbalsts šādu risinājumu izmantošanai ievērojami uzlabotu iedzīvotāju iespējas tos pielietot efektīvākam atveseļošanās un rehabilitācijas procesam," sacīja "Vigo Health" līdzdibinātājs Kristaps Krafte.

Viņš skaidroja, ka tiklīdz valsts pieņems lēmumu šo digitālās terapijas risinājumu apmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem, slimnīcas, apdrošināšanas kompānijas un citas veselības institūcijas varēs to nodrošināt no insulta cietušajiem Latvijas iedzīvotājiem bez maksas.

"Vigo Health" bija 2019.gada Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības aprūpes zināšanu un inovāciju kopienas ("EIT Health") konkursa "InnoStars Awards" pusfinālists. Pateicoties "InnoStars Awards", uzņēmums no "EIT Health" saņēma kompleksu atbalstu, sākot ar izglītību "EIT Health" maģistra programmā veselības aprūpes inovāciju jomā Kopenhāgenas Biznesa skolā, līdz uzņēmējdarbības apmācībām un piekļuvei "EIT Health" tīklam, kā arī finanšu atbalstu.

Kompānija "Vigo Health" reģistrēta 2018.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 2968 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas kapitālā 61,32% pieder Kraftem, 18,87% - Jānim Šlēziņam, 13,44% - pašai "Vigo Health", 3,3% - Kārlim Cerbulim, 2,36% - "Commercialization Reactor Seed Fund", bet 0,71% - Marijai Alehinai. 2020.gadā kompānija strādāja ar 4340 eiro apgrozījumu un 34 283 eiro zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu