Ministrija šobrīd neplāno saskaņot iebraukšanas maksu Jūrmalā visu gadu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kontrolpunkts pirms iebraukšanas Jūrmalas pilsētā.
Kontrolpunkts pirms iebraukšanas Jūrmalas pilsētā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka Jūrmalas dome, vēloties, lai iebraukšanas maksa kūrortpilsētā būtu visu cauru gadu, iespējams, pārsniegusi savas pilnvaras, ziņo "TV3 Ziņas".

Jūrmalas domes iecere iekasēt iebraukšanas maksu pilsētā visu gadu pēc būtības paredz prasīt iedzīvotājiem naudu par pašvaldības ielu un ceļu izmantošanu. Taču likums "Par autoceļiem" nosaka – vietvaru ceļa infrastruktūra cilvēkiem pienākas bez maksas. Turklāt par plānotajām izmaiņām pašvaldība neesot pilnvērtīgi konsultējusies nedz ar iedzīvotājiem, nedz uzņēmējiem.

"Kopumā mēs redzam, ka tas pamatojums, ko dome ir sniegusi, ir nepilnīgs, maigi sakot, jo īsti nav skaidrs, kā, piemēram, raugoties iepriekšējā gadā, kad tūrisms ir krities par 40%, kāds ir pamatojums noteikt nodevu visa gada garumā, ja mēs vēlamies samazināt transporta plūsmu, ja tādas vienkārši faktiski nav," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!").

Ministrija nenoliedz, ka jebkurai vietvarai ir tiesības noteikt iebraukšanas maksu savā teritorijā, taču šim lēmumam jābūt pamatotam. Ministrs arī atgādina – 2013.gadā, kad Jūrmala nodevas iekasēšanas periodu samazināja līdz pusgadam, viens no pamatojumiem bija grūtības, kas uzņēmējiem sezonalitātes dēļ rodas ziemā.

"Līdz ar to šeit mēs neredzam tādu loģisku pamatotību.

Viss šis faktoru kopums dara bažas, ka šis lēmums, ko Jūrmalas dome ir pieņēmusi, nav bijis ne pietiekami izsvērts, ne pietiekami argumentēts, ne pietiekami apspriests ar sabiedrību un uzņēmējiem, un rodas jautājums, kāds tad ir īstais mērķis," skaidro Plešs.

Jūrmalas domē "TV3 Ziņām" pauda, ka ministrijas atzinumu vēl vērtēs. Vienlaikus pašvaldībā pauž – iepriekš, saskaņojot noteikumus gan par nodevas palielināšanu, gan nodevas iekasēšanas periodu, uzraugošajai iestādei iebildumu nav bijis.

“No 2013. gada rudens tika atcelta nodeva rudens un ziemas periodā, 2014. gadā tika mainīts nodevas apmērs uz diviem eiro. Šos un citus Jūrmalas domes veiktos grozījumus saistošajos noteikumos ministrija iepriekš ir saskaņojusi, negatīvs atzinums, iebildumi par noteikumu būtību vai neatbilstību normatīvajiem aktiem netika sniegti,” skaidro domes pārstāvji.

Par jomu atbildīgās Transporta komitejas vadītājs pauda, ka no ieceres pašvaldība vēl atteikties neplāno.

"Mēs vēl vērtējam, jo nebija teikts, ka viņi nesaskaņo, viņi teica: "Iespējams." Tā ir vēstulē rakstīts. Mēs dosim savu motivāciju par visiem punktiem, ko viņi tur piemin. Tad mēģināsim vēlreiz pārliecināt ministriju," norāda Jūrmalas novada domē.

Atbilde pašvaldībai jāiesniedz mēneša laikā. Ja tā ministriju neapmierinās, uzraugošā iestāde sola jaunos noteikumus neapstiprināt.

VIDEO: "TV3 Ziņu" sižets:
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu